2024. február 10., 12:46

Továbbra is megállíthatatlan az előválasztáson Donald Trump

Sorozatban már a negyedik győzelmét aratta Donald Trump a republikánus előválasztáson. A volt amerikai elnök jó sorozata várhatóan a következő fordulókban sem szakad meg és már hónapokkal a folyamat hivatalos vége előtt biztossá válhat a jelölése a novemberben esedékes elnökválasztásra. Trump indulását így leginkább az ellene folyó perek veszélyeztetik, amik kimenetele dönthet arról, hogy biztosan szerepel-e majd a neve a szavazólapokon.

 

Donald Trump
Donald Trump
Fotó: TASR

Több mint ötven év után fordult elő újra, hogy mind Iowaban, mind pedig New Hampshire-ben is ugyanaz a jelölt végzett az első helyen a republikánus előválasztáson, Donald Trump pedig azóta már Nevadában és a Virgin-szigeteken is fontos győzelmet aratott. A volt amerikai elnök már az előválasztási kampány kezdetétől komoly támogatottsággal bír a republikánus szavazók körében, a sorozatos győzelmei pedig a demokraták számára is erős üzenetet jelenthetnek.

Különösen beszédes a volt elnök legutóbbi, Nevadában és Virgin-szigeteken aratott sikere, ahol a szavazatok 99 és 74 százalékát sikerült megszereznie, amivel gyakorlatilag kiütéses győzelmet aratott. Nem véletlen tehát, hogy egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetnek ki kellene szállnia a republikánus előválasztási küzdelemből, és be kellene állnia Donald Trump mögé.

A Ron DeSantis floridai kormányzó visszalépése után Trump egyedüli kihívójaként maradt Haley egyelőre azonban ennek ellenére úgy tűnik, hogy továbbra is kitart a jelöltsége mellett, amit a New Hampshire-i vereséget követően, Concord városában tartott eredményváró eseményén is megerősített. Mint mondta, a sikertelen eredmény ellenére is tovább harcol az elnökjelöltségért, és minden energiáját a számára hazai közegre, Dél-Karolina államra koncentrálja, ahol február végén tartják az előválasztást.

A felmérések szerint ugyanakkor Haley támogatottsága ott is jelentősen elmarad Trumpétól, aki várhatóan komoly vereséget mér majd a Haley által hazai pályának tekintett államban, ahol 2011-2017 között kormányzó volt. A legutóbbi felmérések szerint ugyanis míg Trump a szavazatok több mint 65 százalékát szerezné meg, Haley jelöltségére mindössze kevesebb mint 32 százaléknyi voks érkezne.

Trumpot ráadásul már több helyi republikánus politikus és a jelenlegi dél-karolinai kormányzó is támogatottságáról biztosította az államban, így szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy Haley-nek sikerül győzelmet aratnia a korábbi elnökkel szemben.

Hasonlóan nagy a különbség azonban a két jelölt között az országos támogatottságot tekintve is, amit a közvélemény kutatások legutóbbi mérései is alátámasztanak.

A republikánus elnökjelöltek országos támogatottsága az Egyesült Államokban.
A republikánus elnökjelöltek országos támogatottsága az Egyesült Államokban.
Fotó:  abcnews.go.com

 

A kutatások szerint a republikánus választók közel 76 százaléka látná szívesebben Trumpot elnökjelöltként Haley-t pedig mindössze közel 18 százalékuk támogatná. Ennek fényében Trump tehát várhatóan szinte az összes következő előválasztáson komoly vereséget mér majd a korábbi ENSZ-nagykövetre és már jóval annak vége előtt megszerzi a győzelemhez szükséges 1215 küldött támogatását (a hivatalos elnökjelölt személyét az államok delegáltjai az előválasztások eredménye alapján véglegesítik).

A verseny így már az idén március 5-re eső Szuperkedden végleg eldőlhet, amikor egyszerre 16 államban tartanak majd előválasztást a republikánusok és összesen 874 küldött támogatását lehet majd megszerezni. Amennyiben Trumpnak tehát ezeken is sikerül fölényes győzelmet aratnia, már március végére a republikánusok hivatalos elnökjelöltjévé válhat, Nikki Haley pedig – amennyiben nem lép vissza – az egyik legeredménytelenebb elnökjelölt lehet a republikánus előválasztások történetében.

Haley egyetlen esélye a győzelemre vélhetően így a volt elnök ellen folytatott perek esetleges negatív kimenetele lehet. A Trump ellen folytatott vizsgálatokkal kapcsolatos legutóbbi meghallgatáson azonban a Legfelsőbb Bíróság tagjai politikai irányultságtól függetlenül, szkeptikusnak mutatkoztak Colorado állam korábbi elmarasztaló döntését illetően. A heteken belül lezárásra kerülő ügy kapcsán így vélhetően pozitív döntés születik majd Trump számára, akinek neve így minden bizonnyal ott lesz majd Joe Bidené mellett a novemberi szavazólapokon.

 

A szerző politikai elemző.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.