2022. június 2., 20:20

Tovább erősödik a gyűlöletbeszéd Európában?

A koronavírus-járvány okozta társadalmi egyenlőtlenségek további mélyülésére, a rendőrség köreiben tapasztalt rasszizmusra, és az LMBTI-ellenes közbeszéd erősödésére hívta fel a figyelmet az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett, 2021-es adatokra támaszkodó éves jelentésében.

Gyűlöletbeszéd
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A strasbourgi székhelyű, 46 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői a szexuális kisebbségekhez tartozókkal kapcsolatban azt közölték, hogy

a 2021-ben is folytatódó koronavírus-járvány okozta válság az LMBTI-közösségeket is jelentően megviselte.

A szüleikkel együtt élő fiatalok gyakrabban voltak kitéve tiszteletlen bánásmódnak és megfélemlítésnek szexuális irányultságuk miatt, és korlátozottá vált a civil szervezetek által kínált személyes pszichoszociális tanácsadás - írták.

Általánosságban elmondható, hogy több állam erős politikai retorikát alkalmazott vélt LMBTI-, vagy genderideológiával szemeben, amelyet a médiában és az általános közbeszédben felerősítettek

- fogalmaztak.

Véleményük szerint

ezek az attitűdök erősödtek a kifejezetten a szexuális kisebbségekhez tartozókat és jogaikat célzó törvények elfogadásával.

Köztük a homoszexualitásról és a nemi identitásról szóló információszolgálatással összefügésben a közintézményeket, például iskolákat, valamint a reklámokat érintő jogszabályok által.

A szakértők kijelentették: soha nem szabad alábecsülni az ultranacionalista politikai nyilatkozatok és a gyűlöletbeszéd veszélyét. Az ilyen támadások elítélése továbbra is nagyon kevés.

Kijelentették:

ez az a szélsőségesen nacionalista politikai diskurzus és propaganda, amely megelőzte és kíséri Oroszország Ukrajna elleni agresszióját is.

Az ECRI reményét fejezte ki, hogy az Ukrajnából érkező romákkal, valamint az afrikai vagy az ázsiai származású menekültekkel szembeni indokolatlan megkülönböztető bánásmódról szóló jelentéseket az illetékes hatóságok kivizsgálják, és gondoskodnak arról, hogy ne érjen senkit sem hátrányos diszkrimináció.

Minden háború és vészhelyzet elől menekülő ember számára nemzeti vagy etnikai származástól, állampolgárságtól, bőrszíntől, vallástól, nyelvhasználattól, szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül haladéktalanul megfelelő védelmet kell biztosítani - tették hozzá.

A jelentés szerint

továbbá a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó, otthonmaradást előíró intézkedések az elektronikus eszközöket nélkülöző, vagy használatukat nem ismerő társadalmi csoportokat tovább marginalizálták.

A migrációs hátterű lakosságnak gyakran nem volt lehetősége otthoni iroda kialakítására, így könnyebben kiszorultak a távmunka lehetőségéből, ahogy a karanténszabályok számos, a vendéglátó, az élelmiszeripari, valamint a szórakoztató és a turisztikai szektorban dolgozó bevándorlót értinettek hátrányosan - írták.

Kiemelték:

az oktatás területén bevezetett megszorítások negatívan érintették azokat a főként migráns és roma gyerekeket, akik már korábban is nehézséggel szembesültek.

Számukra az online tanulás gyakran kihívást jelentett a megfelelő hely, felszerelés és internet hiánya miatt.
A szakértői csoport szerint tavaly a rasszizmus továbbra is probléma volt számos ország rendőrségének köreiben. A jelentés különösen a faji megkülönböztetést emelte ki a járőrözés során végzett igazoltatások alkalmával.

Az érintettek rasszista nyelvhasználatra és túlzott erőszak alkalmazására is panaszkodtak, ami a szakértők szerint nemcsak az intézkedés alá vont személyt célozták, hanem közösségek egészét bélyegezték meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.