cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 8., 12:00
Frissítve: 2023. feb. 8. 16:03

Török-szíriai földrengés: Meghaladja a 9600-at a halálos áldozatok száma, fogy a mentők ideje

A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában csaknem 2600, Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at.

Törökország
Fotó: TASR/AP

A tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.
A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Szerdán várhatóan a földrengés egyik epicentrumába, a dél-törökországi Kahramanmaras tartományba utazik Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő elmondta, hogy a 85 milliós országban 13 millió embert érintett a katasztrófa.
Hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

Törökország
Fotó:  TASR/AP

Szíriában a kormányerők ellenőrizte térségben Damaszkusz közlése szerint 1250-re nőtt a halottak száma, 2054-re a sérülteké, míg a lázadók irányította zónában a helyi segélyszolgálatok azt közölték, körülbelül 1300 halottat találtak, és arra figyelmeztettek, hogy mivel még mindig rengetegen vannak a romok alatt, ez a szám vélhetően tovább nő majd. Hozzátették, hogy egyelőre 2600 sérültről tudnak.

Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőre virradóra rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. 

A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből.

Azóta több száz utórengést jelentettek.

Humanitárius segélyakciót indít Szíriában az Ökumenikus Segélyszervezet

Humanitárius segélyakciót indít Szíriában az Ökumenikus Segélyszervezet, amely a földrengés miatt otthontalanná lett családok támogatására a 1353-as adományvonalon indít gyűjtést.

Aleppo térségében élelmiszerrel, higiéniás csomagokkal, takaróval és szállással támogatja a bajbajutott családokat a magyar segélyszervezet. Az akciót az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének munkatársai koordinálják

- tették hozzá.

A segélyszervezet emlékeztetett:

az első napokban a túlélők után kutató mentőcsapatok munkája a legfontosabb, a következő hónapokban azonban a mindenüket elvesztett túlélők ellátása jelenti majd a fő feladatot a helyszínen.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a MECC munkáját első szakaszban ötmillió forinttal támogatja, és adománygyűjtést hirdet honlapján az akció további támogatására. A szíriai segélyprogram mellett a segélyszervezet iraki képviselete felkészült a földrengés nyomán Irakba érkező menekültek támogatására is - tették hozzá.

A 1353-as adományvonal hívásával 500 forinttal tud bárki segíteni, nagyobb összeget a www.segelyszervezet.hu honlapon lehet felajánlani bankkártyával, míg banki átutalással a 11705008-20464565-ös adományszámlaszámra "földrengés" megjelöléssel várják az adományokat.

Törökországot és Szíriát az elmúlt évtizedek legnagyobb földrengése rázta meg február 6-án, emberek ezreinek életét követelve.
 

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyi partnerének beszámolói szerint Aleppóban több mint ezer család tölti az éjszakákat templomokban, félve az utórengésektől, illetve saját otthonuk életveszélyessé válása miatt. A MECC az ő élelmiszerrel, vízzel, fekhelyekkel, takarókkal és higiéniás szerekkel való ellátásukban, valamint az otthontalanná lett családokat fogadó helyiségek melegen tartásával vesz részt a segítségnyújtásban.

Törökország
Fotó:  TASR/AP

Az Ökumenikus Segélyszervezet a több mint 140 tagot tömörítő nemzetközi ACT Alliance tagjaként folyamatos kapcsolatban van a helyszínen dolgozó tagszervezetekkel, így a következő szakaszban várható a segélyakció kibővítése.

A lengyel mentők eddig kilenc embert mentettek ki a romok alól

A Törökországban a földrengés következményeinek elhárításában segítő lengyel mentők eddig kilenc embert mentettek ki élve a romok alól - közölte szerda hajnalban Andrzej Bartkowiak dandártábornok, a lengyel állami tűzoltóság főparancsnoka.

A kedd éjjeli közlemény szerint a kimentettek között egy négytagú család is van.

A 76 fős lengyel tűzoltó-mentő csoport nyolc keresőkutyával keddre virradóan érkezett meg a földrengés sújtotta törökországi térségbe.

A csoportban öt egészségügyi szakember is van.

Kedden Mateusz Morawiecki kormányfő bejelentette: Lengyelország bányamentőket is küld Törökországba. A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a Polska Grupa Górnicza (PGG) szerda reggeli közleménye szerint mintegy 50 mentőről van szó. Első csoportjuk még szerdán indul Törökországba. Feltehetőleg Szíriában is dolgoznak majd. Lehetséges, hogy

a másik jelentős lengyel széntkitermelő, a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) is küld bányamentőket.

Törökország
Fotó:  TASR/AP

A földrengés következményeinek felszámolásába a Wroclaw székhelyű tábori kórház 52 munkatársa - orvosok mellett ápolónők és mentők - is bekapcsolódnak - jelentette be szerda délelőtt a Twitteren Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter. A még szerdán induló csoport orvosi műszerekkel felszerelt mobil segélyállomást is visz magával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.