Többen meghaltak Afganisztánban egy busz elleni merényletben, a tálibok háromnapos tűzszünetet hirdettek

2021. május 10., 09:46
ma7 | MTI

Legalább 11-en meghaltak egy pokolgépes merényletben a délkelet-afganisztáni Zabul tartományban  - közölte hétfőn Tárik Arján, az afgán belügyminisztérium szóvivője, nem sokkal azt követően, hogy a tálibok bejelentették, felfüggesztik a harcokat a ramadán végét jelző, a hét közepén beköszöntő háromnapos ünnep idejére.

Afganisztán
Fotó: TASR/AP
a kép illusztráció

A vasárnap késő este elkövetett merényletben - amelynek elkövetőjeként egyetlen csoport sem jelentkezett - 28-an megsebesültek.

A kormányellenes radikálisok a böjti hónap végét jelző ünnep (Íd al-Fitr) alkalmából hirdettek fegyvernyugvást, ám a közleményükben felhívják a figyelmet arra is, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak. A tűzszünet a hét közepén lépne életbe.

A tálibokkal folytatott béketárgyalásokat felügyelő afgán nemzeti megbékélési tanács szóvivője, Faríd Havzun

üdvözölte a tűzszünetet, hozzátéve, hogy a kabuli kormány nemsokára hivatalosan is reagál rá.

A vasárnap esti merénylet, illetve a radikálisok bejelentése előtt néhány nappal egy kabuli iskolát ért támadás,

amelynek több mint 50 halálos áldozata volt, többségében diáklányok.

A tálibok tagadták, hogy közük volt a merénylethez, amellyel kapcsolatban Asraf Gáni elnök keddre gyásznapot gyásznapot rendelt el.

A radikálisok, jóllehet továbbra is gyakran követnek el támadásokat Afganisztán több pontján a kormányerők ellen,

hangsúlyozták, hogy a tavaly februárban az Egyesült Államokkal kötött békemegállapodást követően nem követtek el merényleteket.

A tálibokkal Dohában kötött megállapodásban Donald Trump, az előző amerikai elnök az amerikai csapatok kivonását helyezte kilátásba, utódja, Joe Biden pedig áprilisban jelentette be, hogy legkésőbb szeptember 11-ig az összes amerikai katonát kivonják Afganisztánból.
Sokan attól tartanak, hogy a csapatkivonás nyomán az ázsiai országban ismét fellángol az erőszak, és Afganisztán káoszba süllyed.
Vasárnap közzétett üzenetében a tálibok vezetője, Hajbatullah Ahundzáde felhívta a figyelmet arra, hogy a radikálisok minden esetleges késést a csapatkivonásban az egyezmény megsértésének minősítenek.

Kövesse facebook oldalunkat is!