2022. július 17., 17:08

Több ukrajnai régiót is támadtak az orosz erők rakétákkal

Az orosz erők ismét rakétacsapásokat mértek a hétvégén a dél-ukrajnai Mikolajiv megyeszékhelyre, valamint a északi, északkeleti országrészben lévő csernyihivi és szumi régiókra - közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Ukrajna
Képünk illusztráció
Fotó: TASR/AP

Mikolajiv városát helyi idő szerint vasárnap hajnali három körül érte a támadás. Az orosz rakéták ipari és infrastrukturális létesítményeket találtak el, a mentést végzők reggel kilenc órára eloltották a tüzeket. Az egyik eltalált objektumban még takarítják a romokat. Az esetleges áldozatokkal, sérültekkel kapcsolatos információkat még pontosítják.

Az ukrán rendőrség közlése szerint Mikolajivot és a megye több települését szombaton is lőtték az orosz erők.

A lövedékek lakóházakban, vállalati épületekben és infrastrukturális létesítményekben okoztak károkat.

A rendőrség közölte, hogy civil halálos áldozatai és sérültjei is vannak a támadásoknak, de pontos számot nem hoztak nyilvánosságra.

A katasztrófavédelem vasárnapi beszámolója szerint szombaton az orosz erők nyolcszor lőtték Szumi megye és egyszer Csernyihiv megye területét. Repülőgépekről mértek rakétacsapást, illetve rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet. Lakóházakban keletkeztek károk, de személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Valentin Reznyicsenko, a keleti országrészben lévő Dyipropetrovszk megye kormányzója arról számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy

a megye központjában, Dnyipróban eloltották a tüzeket, amelyeket a pénteki orosz rakétatámadások okoztak.

A mentést végzők még kutatnak egy eltűnt férfi után. A péntek esti támadásban hárman haltak meg, köztük egy buszsofőr, és 15-en szenvedtek sérüléseket. A rakéták egy gépgyár területén és a város egyik utcájában csapódtak be, emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán vezérkar vasárnap reggeli harctéri helyzetjelentéséből a hírportál azt emelte ki, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz csapatokat a stratégiai jelentőségű, Donyeck megyei Szlovjanszk irányában. A közlés szerint az orosz erők komoly veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

Az ukrán nemzeti gárda közben arról adott hírt, hogy egy 19 éves sorkatona, aki a gárdánál teljesít szolgálatot, egymaga már hat orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy robotrepülőgépet lőtt ki az Igla hordozható légvédelmi rakétarendszerrel.

Az ukrán vezérkar vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 38 300 orosz katona vesztette életét Ukrajnában. Az ukrán erők megsemmisítettek 220 orosz repülőgépet, 188 helikoptert, 15 hadihajót, 1684 harckocsit, 3879 páncélozott harcjárművet, 846 tüzérségi és 110 légvédelmi rendszert, valamint 248 rakéta-sorozatvetőt.

Ihor Szapozsko, a Kijev megyei Brovari polgármestere közölte, hogy

július 18-19-én az ukrán erők hadgyakorlatot tartanak a város környékén, azért várhatóan fokozni fogják az útellenőrzéseket a térségben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon posztolt legutóbbi üzenetében arra kérte az ukrán lakosságot, hogy ne higgyenek az álhíreknek és névtelen forrásoknak. Szavai szerint Oroszország információs terrorral egészíti ki az Ukrajna elleni tüzérségi és rakétatámadásokat.

Zelenszkij megjegyezte, hogy az ukránoknak egyfajta érzelmi szuverenitásra is szükségük van", hogy meg tudják különböztetni az álhíreket a megerősített információktól.

Néha az információs fegyverek többre képesek, mint a hagyományos fegyverek. Nyilvánvaló, hogy Oroszország rakétái és tüzérsége nem lesz képes megtörni egységünket és tévútra vezetni bennünket. És az is nyilvánvaló, hogy az ukrán egységet még hazugságokkal vagy megfélemlítéssel, álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel sem lehet megbontani

- hangoztatta meggyőződését az elnök.

Zelenszkij mindezzel arra reagált, hogy szombaton Ruszlan Marcinkiv ivano-frankivszki polgármester a Facebookon és a Telegramon bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy Oroszország masszív, az egész országra kiterjedő rakétatámadást készít elő Ukrajna ellen. Később ezeket a posztokat eltávolították.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.