2020. május 1., 17:57

Több tucat tüntetést tartanak a munka ünnepén Berlinben

Több tucat bejelentett tüntetést tartanak a munka ünnepe alkalmából pénteken Berlinben, ahol több ezer rendőrt vontak össze a járványügyi szabályok betartatására és a szélsőbaloldali szerveződések várható illegális megmozdulásainak leállítására.

Berlin május 1
Fotó: MSN.com
Illusztráció

A német főváros hatóságai 30 demonstrációt engedélyeztek péntekre. A koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges szabályok szerint a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy legfeljebb húszan vegyenek részt egy-egy tüntetésen, és legalább másfél méter távolság legyen közöttük.

A szokásos május 1-jei tömegrendezvényeket - utcafesztiválokat és felvonulásokat - a járvány miatt az idén nem tartják meg, arra viszont a hatóságok szerint nem lehet számítani, hogy a kiterjedt fővárosi szélsőbaloldali szubkultúra nem ritkán összecsapásokba torkolló megmozdulásai is elmaradnak. Ezért a helyi erőkre és más tartományokból a fővárosba irányított egységekre építve 5000 rendőrt vontak össze.

A rendőrség az utóbbi években a konfliktusok elkerülésére, a feszültség csökkentésére törekedett, de a fertőzésveszély miatt ismét határozottabb fellépés várható - mondta Andreas Geisel belügyi szenátor, a tartományi rangú város vezetőségének közbiztonsági ügyekért felelős tagja a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Rámutatott, hogy a különleges rendszabályok szerint az engedély nélküli gyülekezés bűncselekmény.

Délutánig nem történt számottevő rendbontás. A szélsőbaloldali megmozdulások este kezdődnek. Az interneten közölt felhívások szerint kisebb, decentralizált akciókból álló tüntetéssorozatot szerveznek, amelyen a többi között a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria menedékkérő tábor kiürítését követelik. A szervezők felszólították a csatlakozókat, hogy vegyék komolyan a járványügyi szabályokat.

Németországban a szakszervezetek országos szövetsége (DGB) szervezi a legtöbb május 1-jei demonstrációt. A járvány miatt az idén csak egyetlen egy tüntetést tartottak, a főváros és az ország egyik jelképeként számon tartott berlini Brandenburgi kapunál. A maroknyi résztvevő közösen tartotta az ünnep idei mottóját, a "Szolidárisan senki nincs egyedül" feliratot tartalmazó molinót. A megmozdulást egy online rendezvény egészítette ki, mások mellett híres színészek és zenekarok léptek fel.

Figyelmeztetjük a munkaadókat, hogy ne próbálják meg kihasználni a járványhelyzetet a munkavállalói jogok szűkítésére, és követeljük a politikától, hogy minden lehetséges eszközt mozgósítson a válság leküzdésére"

- áll a DGB május 1-jei közleményében, amelyet Reiner Hoffmann, a szövetség elnöke jegyez.

A szakszervezeti vezető a többi között hozzátette, hogy "a vírus nem ismer határokat, ezért az Európai Unió kormányainak szorosan együtt kell működniük és össze kell hangolniuk a világjárvány leküzdését szolgáló erőfeszítéseiket. Nem engedjük meg, hogy a koronavírus elleni küzdelem a nacionalisták malmára hajtsa a vizet és megossza az egységes Európát. A félelem, a düh és a nacionalizmus nem jó tanácsadó, csak szolidaritással, bátor, határozott cselekvéssel és megfontoltsággal tudjuk átvészelni együtt a válságot" - húzta alá a hatmillió tagot összefogó szakszervezeti szövetség vezetője.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.