2021. április 26., 14:28

Több sorkatonára van szüksége Görögországnak, meghosszabbítják a kötelező katonai szolgálat időtartamát

Görögország májustól meghosszabbítja a kötelező katonai szolgálat időtartamát a mostani kilencről tizenkét hónapra, hogy középtávon negyedével több sorkatonája legyen - közölte Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter az athéni Ta Nea című lapnak hétfőn adott interjújában.

Görögország katona
Fotó: TASR/AP

A rendelkezés alól kivételt képeznek a határokon, így a török partvidék közelében fekvő görög szigeteken szolgálatra önként jelentkezők,

akiknek az esetében a szolgálati idő továbbra is kilenc hónap. Panagiotopulosz hangsúlyozta, hogy ennek a kivételnek a célja több fiatalt csábítani a határokon állomásozó fontos egységekbe.

A védelmi tárca szerint az intézkedés hátterében Athénnak és Ankarának a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása miatt kibontakozott viszálya áll,

amely tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem egy katonai konfliktusba sodródtak.

Az aktív szolgálatot teljesítő sorkötelesek és hivatásos katonák számát az új szabályozással a mostani 100 ezerről 133 ezerre lehetne növelni a helyi sajtónak nyilatkozó szakértők szerint.

A görög hadsereg utánpótlására nézve nagy gondot jelent az alacsony születési ráta, amely jelenleg 1,3 százalékon van. Amennyiben ez a trend fennmarad, a görög lakosság száma a mostani csaknem 11 millióról az évtized végéig 10 millió alá csökkenhet, ezzel párhuzamosan pedig a bevonható sorkötelesek száma is apad.

A katonai szolgálat időtartamának kiterjesztése korántsem az egyedüli katonai intézkedés,

amelyet Athén tesz a növekvő földközi-tengeri feszültségek közepette. Görögország az év elején 18 Rafale típusú harci repülőgépet rendelt Franciaországtól 2,3 milliárd euró értékben, illetve francia gyártmányú fregattok beszerzését is tervezi.

Görögország még a súlyos gazdasági válság (2010-2018) idején is fenntartotta magas védelmi kiadásait.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök tavaly márciusban berlini látogatása során mindezt azzal indokolta, hogy

hazája szomszédja „Törökország és nem Dánia”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.