2021. december 17., 10:29

Több mint száz amerikai tengerészgyalogost bocsájtottak el, mert nem voltak hajlandók beoltatni magukat

Az amerikai tengerészgyalogság 103 katonát bocsájtott el, amiért nem voltak hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen - közölte csütörtökön a Politico című amerikai lap.

koronavírus
Fotó: pixabay.com
képünk illusztráció

A tengerészgyalogság eddig 1007 katona esetében engedélyezett felmentést az oltási kötelezettség alól, 3144 vallási meggyőződés miatt benyújtott - kérelem még elbírálás alatt áll.

Az amerikai hadsereg egyébként a nap folyamán jelentette be, hogy

menesztett hat katonai vezetőt, köztük két zászlóaljparancsnokot amiatt, hogy majdnem négyezer, aktív szolgálatban lévő katona tagadta meg az oltás felvételét elrendelő parancsot.

Mindemellett 2767 katonát megrovásban részesítettek, aminek nyomán bár tovább szolgálhatnak, de előléptetésre a jövőben már nem számíthatnak.

Katonáink beoltása a Covid-19-cel szemben mindenekelőtt a hadsereg harckészségét szolgálja

- áll Christine Wormuth, az amerikai hadseregért felelős államtitkár közleményében. Az oltást alapos indok nélkül megtagadókat pedig figyelmeztette, hogy megválnak tőlük.

Ugyanakkor a különböző fegyvernemekhez tartozó katonák túlnyomó többsége immunizáltatta magát. Az amerikai hadsereg és haditengerészet személyi állományának 98 százalékos az átoltottsági aránya, a légierőnél ugyanez a mutató 97,5 százalék, míg a tengerészgyalogságnál 95 százalék.

Mindemellett az amerikai lakosság 72 százalékát oltották be a koronavírus ellen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.