2020. október 12., 07:28

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe a rendfenntartó erők vasárnap a fehérorosz fővárosban, Minszkben, valamint az ország más településein tartott tiltakozó megmozdulásokon - számolt be a Vjaszna emberi jogi szervezet.

Fehérorosz zenészek tüntetnek
Illusztráció
Fotó: Jahuen Jercsak

Honlapjukon 425 ember nevét közölték, és a tájékoztatás szerint a lista egyre bővül.

Tiltakozó megmozdulások voltak egyebek között Bresztben, Bobrujszkban, Vicebszkben, Homelben és Hrodnában. Az eseményekről tudósító újságírókat is őrizetbe vettek a hatóságok, országosan 43-at, közülük 25-öt a fővárosban.

Már két hónapja vannak tiltakozó megmozdulások Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás miatt, amelyen a hivatalos eredmény szerint 80,1 százalékkal hatodik mandátumára újraválasztották Aljakszandr Lukasenkót.

Az Európai Unió szerint a választás nem volt "sem tiszta, sem méltányos", Brüsszel így nem ismeri el Lukasenkót elnöknek, akárcsak számos szomszédos ország.

A belbiztonsági erők nem hivatalos adatok szerint több mint 13 ezer embert tartóztattak le a tiltakozások miatt. Sok ellenzéki személyiség jelenleg is börtönben van, vagy külföldre menekült, mint a választás második helyezettjének nyilvánított Szvjatlana Cihanouszkaja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.