2023. március 9., 08:16

Több mint hatvan embert vettek őrizetbe a georgiai tüntetések miatt

A georgiai rendőrség több mint hatvan embert vett őrizetbe Tbilisziben a rendőrökkel összetűzésekhez vezető kedd éjjeli demonstrációk után - derült ki a belügyminisztérium közleményéből.

tüntetés - Georgia
Fotó: TASR/AP

A tüntetés azután kezdődött, hogy a georgiai parlamentben első olvasatban elfogadták a külföldi ügynökökről szóló törvényt.

A belügyminisztérium a közleményben rendkívül erőszakosnak nevezte az órákig tartó összecsapásokat, amelyek során a hatóságok könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen, és 66 embert őrizetbe vettek.

Az orosz állami hírügynökség információi szerint sok tüntető mellett ötven rendőr is megsebesült, egyesek kórházi ellátásra szorultak.

A kormányzó Georgiai Álom párt kezdeményezésére megszavazott törvény előírja, hogy minden, a működési költségének több mint 20 százalékát külföldről szerző szervezet "külföldi ügynökként" regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök korábban Berlinben ismételten támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések megfelelnek "az európai és a nemzetközi szabványoknak".

Országunk jövője nem függhet, és nem is fog függeni külföldi ügynököktől és más országok kiszolgálóitól"

 - jelentette ki Garibasvili.

Szalome Zurabisvili államfő - aki hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodik - keddi videoüzenetében közölte: támogatja a Tbilisziben tüntetőket. Egyértelművé tette azt is, hogy megvétózza a törvényt, ha eléje kerül aláírásra.

Bírálói szerint az új jogszabály a 2012-ben elfogadott orosz törvényre emlékeztet, amelyet azóta is a máskéntgondolkodók ellen alkalmaznak.

Szerda este ismét ezrek vonultak Tbilisziben a parlament elé a törvény ellen tiltakozva, georgiai és európai uniós zászlók alatt,

Nem az orosz törvényre!"

jelszót skandálva.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni tudósítói hallották, amint a tüntetők a georgiai, az ukrán és az európai uniós himnuszt énekelték a parlament felé vonulva, akadályozva a közlekedést.

Az éjszaka beálltával a rendőrség vízágyút és hanggránátokat vetett be a parlament előtti kordonon áthatoló tüntetők ellen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.