2023. október 9., 08:20
Frissítve: 2023. okt. 9. 12:13

Izrael a Gázai övezet "totális blokádját" jelentette be

 Izrael elrendelte a Gázai övezet "totális blokádját" - jelentette be Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn. "Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el" - közölte Galant. A miniszter közölte, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Izrael háború
Fotó: TASR/AP

Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.

Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Harcokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat.

Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is.

Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és "terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett , holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg és civileket hurcolnak el és tartanak fogva túszként.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott "a jelentősebb katonai műveletnek"

Az izraeli központi bank deviza tartalékai egy részének felolvasztásával stabilizálná a sékelt

Fennállása óta első alkalommal készül devizatartalékainak piacra dobásával megvédeni a nemzeti fizetőeszköz, a sékel zuhanásba kezdett árfolyamát az izraeli jegybank, amely ezzel a lépéssel reagál a hétvégén már a háború szintjére lépett izraeli-palesztin konfliktusra, amely komoly nyomás alá helyezte saját fizetőeszközét – jelentette az orf.at.

A közlés szerint az izraeli jegybank 30 milliárd dollárnak megfelelő devizatartalékot bocsát a piacra. A hétfőn bejelentett intézkedés úgy tűnik már ezen a szinten elérte a tőle várt hatást, mert megállította a sékel dollárral szembeni leértékelődését, amely hétfőn reggel hét és fél éve a legalacsonyabb árfolyamot mutatott izraeli valutának.

Izrael több, mint 200 milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik. Ennek a készletnek a jelentős része másfél évtizeddel ezelőtt halmozódott fel, amikor a jegybank az exportőrök védelme érdekében a nemzeti valuta túlzott felértékelődése ellenében vásárolt nagyobb mennyiségben külföldi fizetőeszközt.

Hogyan látja a világsajtó?

Nézzük meg, hogy milyen szalagcímekkel ír a világsajtó a konfliktusról.

Al Jazeera:

 1. Schumer csalódottságát fejezte ki Pekinggel kapcsolatban az Izrael és Gaza háborújára adott válaszuk miatt
 2. “Hova tovább?” Kérdezik Gaza lakosai, miután Izrael lebombázta otthonukat
 3. Nincs semmi meglepő a Hamász támadásán
 4. A halottak száma egyre csak növekszik, ahogy további Izraeli repülőgépek ostromolják Gazát
 5. Izrael már 100 ezer katonát gyűjtött össze, miközben tovább bombázzák megállás nélkül Gaza városát

CNN:

 1. Izrael háborúban a Hamásszal hallatlan támadásuk után
 2. Az új Pearl Harbor, avagy miért nem tudta megállítani Izrael kifinomult határőrsége a támadást?
 3. Vajon volt-e a Hamász támadásának egy titkos célpontja?

The Guardian:

 1. Az izraeli foglyok hozzátartozói segítségért kiáltanak
 2. A gázai civilek menekülőre fogják Izrael támadásai közepette
 3. Izrael történelmének legrosszabb napja, miközben további hamász harcosok lépik át a határt

Wall Street Journal:

 1. Irán több héten át segédkezett az Izrael elleni támadás terveinek szövésében
 2. Izrael továbbra is próbálja kiűzni a betolakodókat és bebiztosítani a határt

Reuters:

 1. Hogyan verte át a Hamász Izraelt pusztító támadásával
 2. Schumer biztatja Pekingben a kínaiakat Izrael támogatására

Washington Post:

 1. Izrael hadat üzen, ezzel pedig megnyílik az ajtó egy jelentős konfliktus számára
 2. Hogyan vált rémálommá egy tánc és mulatság éjszakája Izraelben

The Telegraph:

 1. Az USA hadihajókat és vadászrepülőgépeket küld Izraelnek
 2. Szélsőbalos diákcsoportokat vádoltak meg Angliában a Hamász dicsőítése miatt

CNBC:

 1. Ukrajna felesküszik Izrael támogatására, míg Oroszország előnyt kovácsolhat a helyzetből
 2. Négy százalékkal emelkedett az olaj ára a Hamász támadása után

NBC News

 1. Schumer csalódott Kína kevésbé szimpatikus hozzáállására Izraelhez

Billboard

 1. Legalább 260 halott egy elektronikus zenés fesztiválon Izraelben

New Yorker:

 1. Jelentheti-e a Hamász végét az Izrael elleni támadás?
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.