2022. május 1., 18:45

Több, mint 160 tüntetőt állítottak elő Isztambulban egy május elsejei megmozduláson

A török rendőrség 164 tüntetőt állított elő vasárnap Isztambulban egy hatóságilag nem engedélyezett, május elsejei megmozduláson - közölte a török nagyváros kormányzói hivatala.

tömeg
Fotó: pixabay.com
Illusztráció

A tájékoztatás szerint az aktivisták a hatósági figyelmeztetések ellenére vettek részt a tüntetésen. A helyi sajtó mindemellett szórványos összecsapásokról is beszámolt a biztonsági erők és a tüntetők között, akik az Isztambul szívében található Taksim térre próbáltak eljutni.

A török hatóságok a korábbi évek gyakorlatának megfelelően lezárták a sokak számára szimbolikus jelentőségű teret, a szakszervezetek képviselőinek mindössze egyetlen koszorú elhelyezését hagyták jóvá. A 2013-ban erőszakba torkollt isztambuli Gezi parki tüntetések óta a kormány nem engedélyezi a május elsejei tüntetéseket a Taksim téren.

A Gezi parki tüntetések 2013. május végén kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése a Taksim téren és környékén csakhamar kormányellenes megmozdulássá változott, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A megmozdulásokat elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

A május elsejei megmozdulások a Taksim téren más szempontból bírnak különös jelentőséggel  Törökországban. 1977. május elsején orvlövészek ezen a téren nyitottak tüzet egy félmilliós tömegre, legalább harmincnégy ember életét kioltva. Az elkövetők kiléte máig nem ismert.

Mindemellett Isztambul kisázsiai részén számos ember gyűlt össze a munka ünnepe alkalmából. Megmozdulások voltak Ankarában, Izmirben és más török nagyvárosokban is. A megmozdulásokon felszólalók leginkább Törökország gazdasági válságával, s a hivatalosan 60 százalékot is meghaladó inflációval foglalkoztak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.