lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. augusztus 12., 16:16

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

Görögország
Fotó: TASR/AP

Ilyen kiterjedt mértékű pusztítást nem tapasztaltak Görögországban 2007 óta. Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy

a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak.

A mediterrán országban július 29. és augusztus 12. között 100 874 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián.

Eközben a 2008 és 2020 közötti években ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben a feljegyzések szerint.

Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő csütörtökön kijelentette:

ez a klímaváltozás következménye, és Görögország "hatalmas ökológiai katasztrófával" néz szembe.

Az erdőtüzek következtében három ember meghalt, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból, és a lángok több száz lakóházat elpusztítottak.
Görögországban 2007 augusztusában több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves lett a lángok martaléka. Az erdőtüzekben akkor 77 ember vesztette életét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.