2023. június 30., 11:29

Több mint 100 ember halt meg a mexikói hőhullámban

Több mint 100 ember halálát okozta a Mexikót három hete sújtó, 40 Celsius-foknál is magasabb hőmérsékletekkel járó hőhullám - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Rekordmeleg
Fotó: Twitter/ma7

Az elmúlt napokban enyhült a forróság az esős évszak beköszöntével, de egyes észak-mexikói városokban még mindig nagy a hőség, a Sonora állambeli Aconchi városban például szerdán 49 Celsius-fokot mértek.

A legtöbben - hatvankilencen - június 18. és 24. között vesztették életüket. A halálos áldozatok csaknem mindannyian hőgutát kaptak, egyesek kiszáradásban haltak meg.

A halálesetek 64 százaléka az amerikai Texas állammal határos Nuevo Léon államban történt, a többi eset zömét a Mexikói-öböl partja mentén elterülő Tamaulipas és Veracruz államban regisztrálták.

A hőségben rekordot döntött az áramfogyasztás, ami miatt a hatóságok kénytelenek voltak felfüggeszteni az oktatást egyes iskolákban, és áramszünetek is előfordultak.

A hatóságok adatai szerint az év eleje óta Mexikóban 112 ember halt meg a hőséggel összefüggésben, háromszor annyi, mint a múlt év hasonló időszakában. A tragédiában közrejátszott, hogy késett az esős időszak, amely általában már június közepétől enyhülést hoz.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a múlt héten még a "szenzációhajhász" sajtót vádolta azzal, hogy eltúlozza a hőhullám következményeit a magas halálozási számokkal. Egyes hírközlő eszközök szerint némelyek azért haltak meg, mert az áramhiány miatt nem működött otthonukban a klímaberendezés. Obrador annak híve, hogy az áramszolgáltatás maradjon szigorúan állami kézben - írja az AP hírügynökség.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.