2023. július 24., 13:22

Több kontinensre kiterjedő embercsempész hálózatot számoltak fel a hatóságok

Öt ország bűnüldöző hatóságai több kontinensre kiterjedő embercsempész hálózatot számoltak fel, amely több mint ötezer illegális migránst csempészett Kubából Szerbián keresztül az Európai Unióba - jelentette be hétfőn az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol).

Már a szebbik nem képviselői is beszálltak az üzletbe.
Illusztráció
Fotó: Facebook

Az Europol és a Nemzetközi Bűnügyi Rendőrségi Szervezet (Interpol) által koordinált nyomozás keretében 62 embert tartóztattak le. A hálózat tagjai 9 ezer euró ellenében megszervezték az kubai illegális migránsok utazását, hamis okmányokat biztosítottak nekik, majd a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket Szerbiába utaztatták, kihasználva a vízummentességet.

A migránsokat ezután Görögországba majd Spanyolországba csempészték.
A hatóságok szerint

a bűnszövetkezet mintegy ötezer kubai állampolgárt csempészett be sikeresen az EU-ba, és ezzel mintegy 45 millió eurót zsebelhetett be.

Az Europol sajtóközleménye szerint a bűnözőknek több éven keresztül sikerült fenntartaniuk az üzletet, mert komplex, a változó körülményekhez alkalmazkodó bűnszervezetet alakítottak ki Görögországban, Spanyolságban és Szerbiában.

A rendőrségi művelet során a hatóságok nagy mennyiségű készpénzt, 18 ingatlant és 33 gépjárművet foglatlak le, valamint 144 bankszámlát zároltak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.