2023. október 5., 10:40

Több halottja van az indiai villámárvíznek

Legalább 14 ember meghalt, 102-en eltűntek, köztük 22 katona, és 26-an megsérültek India északkeleti részén, miután a heves esőzések miatt egy gleccsertó átszakította partjait, és hirtelen áradást váltott ki egy völgyben - közölték csütörtökön a hatóságok.

India árvíz katasztrófa
Fotó: TASR/AP

A katasztrófa, amely a hatóságok szerint 22 ezer ember életét érintette, a legújabb a dél-ázsiai hegyvidéken bekövetkezett halálos áldozatokat követelő időjárási események sorában, amelyeket az éghajlatváltozással indokolnak.

„A keresést akadályozzák a szakadatlan esőzések, továbbá az, hogy a Tíszta folyó utakat és hidakat sodort el” - közölte egy védelmi szóvivő az X közösségi platformon.

Szerdán egy felhőszakadás rövid idő alatt hatalmas mennyiségű esőt zúdított a Lhonak gleccsertóra, amely villámárvizeket váltott ki a Tíszta folyó völgyében, mintegy 150 kilométerre északra Gangtoktól, Szikkim állam fővárosától, a kínai határ közelében.

Az ANI hírügynökség szerint 11 híd térfigyelői kameráinak videofelvételei azt mutatták, miképpen özönlik be az ár a lakott területekre, ahol több ház összedőlt, a hadsereg bázisai és más létesítmények megrongálódtak, és járművek kerültek víz alá.

A meteorológiai intézet földcsuszamlásokra és a légi járatok törlésére figyelmeztetett,

mivel a következő két napban további esőzések várhatók Szikkim és a szomszédos államok egyes részein.

India más hegyvidéki területeit, valamint a szomszédos Pakisztán és Nepál egyes részeit az elmúlt hónapokban özönvízszerű esőzések, áradások és földcsuszamlások sújtották, amelyek több ember halálát okozták.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.