2021. október 12., 13:54

Több halálos áldozatot követeltek a kínai áradások

Többen meghaltak a heves esőzések okozta áradások következtében az észak-kínai Sanhszi tartományban, és súlyos károk keletkeztek - számolt be a helyi hatóságok keddi közlésére hivatkozva a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Kína áradás
Fotó: TASR/AP

A tartományban október 2. és 7. között

rekordméretű áradások pusztítottak, melyek következtében 15 ember veszítette életét, és további három eltűntet még mindig keresnek.

A napokon át tartó esőzések hozzávetőleg 1,76 millió embert érintettek a tartományban, ahol több mint 120 ezer embert telepítettek átmeneti szállásokra.

A helyi hatóságok jelentése szerint mintegy 239 ezer hektáron veszett kárba a termény, és csaknem 38 ezer épületben keletkezett súlyos kár a természeti csapás hatására. Hétfő délutánig 530 magasfeszültségű vezeték működése szünetelt, aminek következtében több mint 332 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Fennakadások alakultak ki a közlekedésben is,

a katasztrófa ugyanis több mint hatezer kilométernyi utat rongált meg.

A közvetlen gazdasági kárt több mint 5 milliárd jüanra (671 millió euró) becsülték.

A tartományban az áradások idejére biztonsági intézkedésként szénbányákat zártak be ideiglenesen, növelve az elmúlt időszakban a szénhiány következtében kialakult áramellátási problémák miatti aggodalmakat. A helyi hatóságok kedden azt közölték, hogy a szénbányák - kevés kivétellel - ismét megkezdték működésüket az esőzések elmúltával.

Az esőzések továbbá kárt tettek a legjobb állapotban megőrzött óvárossal rendelkező kínai város, Pingjao városfalában és egy épületében is. A UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított óváros mellett Sanhsziban több más kulturális nevezetességet is megrongált a szélsőséges időjárás - adta hírül a Global Times című kínai lap.

Kína több részén alakultak ki áradások az elmúlt hetek során, idén már nem először.

A Sanhszival szomszédos Hopej tartományban

hétfőn 13 ember veszítette életét, miután egy busz egy részben elárasztott hídról lesodródva a megáradt folyóba merült.

Július közepén Honanban több mint háromszáz ember veszítette életét, mintegy 18 ezer ház omlott össze és több mint 46 ezer rongálódott meg a napokon át tartó esőzések miatt kialakult súlyos áradások következtében. Az áradások a legtöbb áldozatot a tartomány székhelyén, Csengcsouban követelték, ahol július 20-án rekordmennyiségű eső esett, folyókká változtatva az utcákat, és elárasztva a város egyik metróvonalát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!