2022. augusztus 12., 12:23

Több donyecki régiót is támadtak az orosz erők

Ismét lőtték az orosz erők a kelet-ukrajnai donyecki térség több pontját is péntekre virradóra, hét civil meghalt - közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

Ukrajna
Fotó: TASR/AP

Telegram-üzenetében Kirilenko arról tájékoztatott, hogy Bahmutban három halottról tudni.

A város körül az ukrán vezérkar hét eleji közlése szerint heves harcok zajlanak.

A kormányzó hozzátette azt is, hogy

a térség civil lakosságának mintegy háromnegyedét sikerült eddig biztonságba menekíteni összhangban a Kijev által  kidolgozott evakuálási tervekkel.

Az evakuáltak többsége nő és gyerek

- tájékoztatott Kirilenko.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július végén jelentette be a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését, hangsúlyozva, hogy a távozók kárpótlást fognak kapni.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes ugyanekkor azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

Robbanásokat jelentettek péntek reggel a közép-ukrajnai Poltava megye Kremencsuk városából is az Ukrinform hírügynökség közlése szerint. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezett hír.

Mindeközben csütörtökön Zelenszkij felszólította kormánya tisztségviselőit, ne osszanak meg információkat a sajtóval Kijev orosz erők elleni stratégiájáról, felelőtlennek nevezve az ilyen híreket.

Minél kevesebb részletet árulunk el védelmi stratégiánkról, annál hatékonyabban tudjuk gyakorlatba átültetni azt

- fogalmazott az elnök.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.