Tizenegy millió bevándorlónak adna állampolgárságot Joe Biden

2020. november 25., 16:57
ma7 | MTI

Hivatalának első száz napjában bevándorlási törvényjavaslatot nyújt be a szenátusba Joe Biden, amely megteremtheti az utat ahhoz, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó több mint 11 millió bevándorló állampolgársághoz jusson.

Joe Biden
Fotó: Bastiaan Slabbers
Joe Bidennek gazsulálnak a magyar ellenzéki pártok

Az Egyesült Államok vezetésére készülő demokrata párti politikus erről az NBC hírcsatornának adott keddi interjúban beszélt. Az interjú a Delaware állambeli Wilmingtonban készült azután, hogy Joe Biden a média képviselőinek bemutatta leendő kabinetjének jövendőbeli tisztségviselőit.

Míg a hivatalban lévő republikánus Donald Trump elnök évi 15 ezer főben maximalizálta az évente befogadható menekültek számát, Biden most azt ígérte, hogy ezt a számot évi 125 ezer főre emeli. Eltörli a Trump-kormányzatnak azt a tiltó rendelkezését is, amelynek értelmében meghatározatlan időre felfüggesztették a beutazást azokból az országokból, amelyeket a terrorizmus melegágyának minősítettek.

Joe Biden kijelentette, hogy első intézkedései attól is függenek majd, hogy milyen támogatást kap – vagy esetleg nem kap – az Egyesült Államok kongresszusától, amelynek alsóházát továbbra is pártbéli kollégái, a demokraták irányítanak, a szenátusban viszont szűk többséget élveznek a republikánusok.

Biden első teendői között említette meg azt is, hogy korrigálni fogja, illetve semmisnek mondja ki azokat a korábbi, Trump által hozott elnöki rendeleteket, amelyek szerinte kártékonyak voltak, és – úgy fogalmazott – „jelentősen befolyásolták a klímaviszonyok romlását, és ezzel egészségtelenebbé tettek bennünket”.

A politikus a legfontosabb teendői közé sorolta azt is, hogy „azokra az emberekre kell elsősorban figyelni, akiket minden válság először érint, és akik mindig legutoljára kapnak segítséget”, konkrétan megnevezve a kisebbségek helyzetét, különös tekintettel az egészségbiztosításra. Nagy nyomatékkal, kétszer is elismételte: – Cselekednünk kell! Cselekednünk kell! Hogy mindezeknek az embereknek hozzáférésük legyen egy megfizethető társadalombiztosításhoz!

Az Egyesült Államokban tüntetés- és erőszakhullámot kiváltó két haláleset, George Floyd és Breonna Taylor ügye kapcsán a riporter arról kérdezte a leendő elnököt, hogyan fog eljárni, amennyiben az ő elnöksége idején történnek hasonló halálesetek. Joe Biden kifejtette, hogy az amerikai rendőrök többsége „jó rendőr”, a rossz rendőröket pedig felelősségre kell vonni, valamint együttműködést kezdeményez majd a helyi rendőrfőnökökkel, a helyi közösségekkel és jogvédő szervekkel, akiknek egyenesen a Fehér Házban rendez konferenciát, ahol közösen dolgozzák ki a megoldást.

A leendő kabinetjének bemutatása előtti rövid beszédében Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „készen áll a világ vezetésére".

Leszögezte, hogy leendő kormányzata külügyi és nemzetbiztonsági csapatának összetétele „tükrözi azt a tényt, hogy Amerika visszatér, nem visszahúzódik, hanem kész vezetni a világot”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem vállal szerepet szükségtelen konfliktusokban. Kiemelte, hogy az új amerikai kormányzat globális vezető szerepre készül a csendes-óceáni és az atlanti térségben egyaránt, és ennek jegyében kiváltképp erősíteni kívánja az ázsiai és csendes-óceáni amerikai szövetségi kapcsolatokat.

Biden a leendő kormánytagokról így beszélt: – Megtestesítik az általam vallott alapvető értékeket, miszerint Amerika akkor erősebb, amikor együttműködik szövetségeseivel. A kormánytag-jelöltekről megerősítette az előző napi közleményében foglaltakat, miszerint mindnyájan „tapasztaltak, újszerűen és távlatosan gondolkodnak, és fáradhatatlanul hisznek Amerika ígéretében”.