2022. április 3., 10:22

Tisztújítás a spanyol konzervatívoknál

Új vezetőt választottak meg szombaton a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító konzervatív Néppárt élére Alberto Núñez Feijóo személyében a párt rendkívüli kongresszusán Sevillában. A hatvanéves Feijóo a küldöttek elsöprő többségének támogatásával, a szavazatok 98 százalékával került a párt elnöki székébe. A tisztségért egyedüli jelöltként indult.

Népszerűbb mint elődje volt
Fotó: YouTube
Alberto Núñez Feijóo

A tapasztalt és mérsékelt politikusként ismert Núñez Feijóo tizenhárom éve vezeti az északnyugat-spanyolországi Galícia tartományi kormányát, négyszer választották újra a tisztségre, és minden alkalommal abszolút többséget szerzett pártjának az autonóm régió parlamentjében.

Elődje, a politikától most visszavonuló 41 éves Pablo Casado volt, akinek elnöksége alatt – 2018 óta – a PP a történetének egyik legrosszabb választási eredményét érte el. Távozásához a nyilvánosság előtt zajló, vádaskodásokkal teli konfliktus vezetett Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnökkel. A botrány azután robbant ki, hogy több sajtóorgánum is beszámolt róla: pártja magándetektívvel nyomoztathatott a madridi elnök után annak gyanújával, hogy testvére törvénytelenül részesült jutalékban maszkvásárlási közbeszerzésekből a koronavírus-járvány első hulláma idején.

Megválasztása utáni beszédében az új pártelnök a párt egységére szólított fel, megjegyezve, hogy szakítani kell a szerinte spanyol földön honos konfrontációs politikával.

Leszögezte: elég a mesterséges vitákból, és a valós problémákkal kell szembenézni. – Nem az a dolgom, hogy sértegessem a kormányfőt, hanem hogy veletek együtt legyőzzem őt – hangsúlyozta az új pártvezető.

Spanyolországban 2023 végén esedékes a következő parlamenti választás, a PP új elnökétől azt várják, hogy győzelemre vezeti majd a Néppártot a jelenleg kormányzó baloldali koalícióval szemben. Az 1989-ben alapított PP 1996 és 2004, illetve 2011 és 2018 között volt kormányon.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.