2023. augusztus 31., 15:01

Tisztogatási vágy lapulhat Zelenszkij korrupcióellenes küzdelme mögött?

Az ukrajnai háborús valóság része a korrupció is, ahogy egyébként az ukrajnai háború előtti valóság része is volt. Legutóbb a sorozóirodák kapcsán fellángolt korrupciós botrány vetett nagy hullámokat.

Volodimir Zelenszkij Dániában 230821
Volodimir Zelenszkij
Fotó: TASR

Itt ugyanis nem ilyen-olyan előnyök megszerzése volt a tét, hanem a sorköteles férfiak az életüket válthatták még, némi baksis ellenében. Volodimir Zelenszkij felháborítónak nevezte azokat a korrupciós gyakorlatokat, amelyeket több sorozóközpontban júliusban tartott vizsgálatok tártak fel.

Az Ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) csütörtökön bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba helyeztek és vizsgálatot indítottak egy odesszai sorozóközpont vezetője ellen, aki a gyanú szerint 10 ezer dollár kenőpénz ellenében hamis igazolást adott arról, hogy a behívott férfi alkalmatlan katonai szolgálatra, és átlépheti az országhatárt.

Zelenszkij haragos videóüzenetben reagált, és erős ellenintézkedéseket ígért. Az esetről a Ma7-en is beszámoltunk.

Az ukrán államfő legutóbb azzal állt elő, hogy a háborús korrupciót a hazaáruláshoz hasonlóan büntessék. 2000 óta Ukrajnában nincs halálbüntetést, azonban hazaárulásért egy 2022 márciusi törvénymódosítás értelmében 15 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Politico most ukrán civil szervezeteket szólaltatott meg, akik szerint az intézkedés több hatalmat adna az elnök kezébe, és lehetővé tenni, hogy a korrupcióellenes harc örvén leszámoljon akár politikai ellenfeleivel is.

Az elnöki törekvés ugyanis arra irányul, hogy a korrupciós ügyeket az elnök irányítása alatt álló Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBÚ) hatáskörébe utalná. Az ukrajnai korrupcióellenes szervezetek szerint mindez veszélybe sodorhatja az ukrajnai korrupcióellenes infrastruktúrát.

Vitalij Sabunyin, a Korrupcióellenes Akcióközpont (Antac) nevű civil szervezet vezetője szerint Zelenszkij hivatala a korrupció és a hazaárulás egyenlővé tételével manipulálja a közvélemény igazságszolgáltatás iránti vágyát. Szerinte ugyanis az intézkedéssel : "Zelenszkij irodája más célokat követ: megvédeni a magas rangú tisztviselőket a korrupciós vádaktól, és eszközöket szerezni az ellenfelek megsemmisítésére."

Zelenszkij irodája más célokat követ: megvédeni a magas rangú tisztviselőket a korrupciós vádaktól, és eszközöket szerezni az ellenfelek megsemmisítésére"

– figyelmeztetett Sabunyin.

Zelenszkij azzal indokolta a lépést, hogy ez egy nagyon komoly eszköz, és a súlyos büntetés terhe mellett az ukrán tisztviselők nem is fognak a korrupcióra gondolni.

Zelenszkij kezdeményezte a törvénymódosítási folyamatot, miután a múlt héten feltártak egy újabb háborús korrupciós esetet, amelyben két magas rangú ukrán tisztviselőt gyanúsítottak meg egy humanitárius segélyek beszerzésével kapcsolatos sikkasztással. A javaslatot egy héten belül szeretné a parlament elé terjeszteni.

Bár Zelenszkij személyesen nem érintett a botrányban, az ukránok mintegy 77 százaléka úgy gondolja, hogy ő a felelős a kormányban és a helyi katonai közigazgatásban zajló folyamatos korrupcióért – derül ki az Ilko Kucseriv  Democratic Initiatives Foundation  augusztus elején közzétett felméréséből.

Mikhajlo Podoljak, Zelenszkij hivatalának vezetőjének tanácsadója a Politiconak elmondta: az elnök kezdeményezései erősítik a korrupcióellenes infrastruktúrát és annak hatékonyságát.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.