2022. február 8., 11:21

Tiltakozik Peking: Az USA tajvani fegyverszállításával sérül az egy Kína elve

Peking kedden tiltakozott az újabb amerikai terv ellen, miszerint az Egyesült Államok védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat adna el Tajvannak.

Tajvan Patriot
Fotó: TASR/AP
Archív felvétel

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján a terv mielőbbi visszavonására szólította fel Washingtont, hangsúlyozva, hogy

a fegyvereladással súlyosan megsértenék az egy Kína elvét, amelyet Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételeként kezel.

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) hétfői közleményében közölte, hogy s

zázmillió dollár értékben adnának el védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat Tajvannak a sziget biztonságának, valamint a régió politikai stabilitásának és katonai egyensúlyának illetve fejlődésének szavatolására.

Csao szerint a tervvel Washington aláássa Kína biztonságát és szuverenitását. Hozzátette: Peking jelentős intézkedéseket fog alkalmazni biztonsági érdekeinek megóvására.

Az Egyesült Államok ugyan nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban a Kína által saját területének tekintett Tajvannal, mindazonáltal a sziget legnagyobb fegyverszállítója. A hétfőn megerősített fegyvereladási terv a második, amelyet Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta foganatosítanának.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.