2021. április 12., 21:00

Texas állam kormányzója szerint Joe Bidennek vissza kellene állítani elődje bevándorlási intézkedéseit

Joe Biden amerikai elnök állítsa vissza elődje, Donald Trump bevándorlási intézkedéseit, ugyanis ez lenne a leghatékonyabb módja annak, hogy megfékezzék az illegális bevándorlók áramlását az Egyesült Államok déli határánál - mondta Greg Abbott, Texas állam kormányzója.

Fotó: TASR/AP
Ez a probléma a Biden-kabinet által elfogadott irányvonalak miatt csak tovább fog súlyosbodni

- fogalmazott a republikánus politikus vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban.

Hozzátette:

Amit az elnök tehet, az az, hogy azonnal visszaállítja a korábbi adminisztráció által létrehozott 'Maradj Mexikóban' programot, folytatja a fal építését a határ mentén, és erősebb üzenetet küldhetne a bevándorlóknak, hogy ne jöjjenek ide.

Szakértők szerint Joe Biden hivatalba lépése óta több olyan kormányzati intézkedés is született,

amely arra ösztönözte a közép-amerikai migránsokat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé.

Februárban az elnök hatályon kívül helyezte elődje, Donald Trump "Maradj Mexikóban" programját, amely ez idáig arra kötelezte a közép-amerikai menedékkérőket, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a kérelmüket.

Biden ezenkívül leállította - a szintén Trump által prioritásnak tartott - mexikói határfal építését is.

A demokrata elnök újraindította azt a 2012-es bevándorlási programot, melynek értelmében megvédik azokat a fiatalokat a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban vittek az Egyesült Államokba.

A Biden-kabinet úgy döntött, hogy

a kísérő nélküli fiatalokat nem küldik vissza a határról.

Őket - az Egyesült Államokba való belépésük előtt - a határvédelmi ügynökség által létrehozott központokban helyezik el. Azonban ezek a létesítmények gyorsan elérték a kapacitásuk csúcsát, és a kormányzat nem volt képes olyan ütemben új központokat nyitni, amilyen létszámban a migránsok érkeznek a dél-nyugati határra.
A republikánusok szerint

Biden visszatért az Obama-kormány - Donald Trump által szintén megszüntetett - "fogd el és engedd el" bevándorlási stratégiájához, amely szerint az országba törvénytelen úton érkezőket elfogásuk után szabadon bocsátották, és ők szabadlábon várhatták ki a sorsukról döntő bírósági tárgyalást.

Ezeket az intézkedéseket pedig - mint azt például a mexikói elnök is korábban megfogalmazta - meghívóként értelmezték a migránsok.

Ha visszatekintünk a demokrata elnökjelöltek vitáira, mindegyikük azt mondta, hogy ha megválasztják őket, akkor megnyitják a határokat és ingyen biztosítanak dolgokat bárkinek, aki átjön a határon 

- mondta Abbott. A kormányzó hozzátette:

Pontosan ezért tapasztaljuk a mostani beáramlást, amire a Biden-kormányzat nem volt felkészülve.

A jelenlegi kormány nem ért egyet ezekkel a kijelentésekkel, és megpróbálta áthárítani a hibát Donald Trump volt elnök kormányzatára. Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter korábban azt mondta, hogy

az előző kormány lebontotta annak a rendezett, emberséges és hatékony módját, amely lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy az Egyesült Államok törvényei szerint saját országukban élhessenek követeléseikkel.

Ez a mostani hullám nem hasonlít semmihez, a legnagyobb, amelyet valaha is láthattunk a határőrség történetében 

- ezt Brandon Judd, az Országos Határőrségi Tanács (NBPC) elnöke mondta néhány nappal ezelőtt, amikor kerekasztal-beszélgetésen vett részt a kongresszus republikánus tagjaival, texasi földtulajdonosokkal és a bűnüldöző szervek képviselőivel.

Az április 8-án nyilvánosságra hozott adatok szerint márciusban az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) emberei több mint 172 ezer illegális bevándorlóval kerültek szembe a határon. Ez a szám jóval meghaladja a februárban tapasztalt alig több mint 101 ezer személyt. Szintén a CBP összesítése szerint a múlt hónapban illegálisan az Egyesült Államokba belépők között több mint 18 800 kísérő nélküli kiskorú volt, ami duplája annak a számnak, amit februárban tapasztaltak.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.