cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. július 31., 08:18

Terrortámadás Pakisztánban - több tucat halott

Legkevesebb negyvennégy ember életét követelte vasárnap egy politikai rendezvényen elkövetett robbantás Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hajber-Pahtunva tartományban - közölte a helyi rendőrség és az egészségügyi hatóságok.

pakisztán
Fotó: TASR/AP

Legfrissebb értesülések szerint hozzávetőleg 200-an megsebesültek a pokolgépes támadásban, amelyet egy öngyilkos merénylő követett el. A hatóságok már korábban közölték, hogy jóval magasabb áldozatszámtól tartanak. "Nem tudjuk pontosan megmondani, hányan vesztették életüket, de nagyon sok a holttest a helyszínen" - közölte egy rendőrségi szóvivő. Az incidens az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén történt.

A pakisztáni televízióban megjelent képsorokon földön fekvő holttesteket, eldőlt székeket és véráztatta áldozatokat lehetett látni, akiket a mentőegységek próbáltak biztonságba vinni. A rendezvényen több százan voltak jelen. A súlyos sérülteket helikopterekkel vitték a tartományi székhely, Pesavár kórházaiba.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) közleményben ítélték el a merényletet. A TTP szerint a terrortámadás célja az volt, hogy egymással szembe fordítsák az iszlamista erőket. Az afganisztáni tálibok szóvivője Zabihullah Mudzsáhid, az X platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy "semmiképpen sem lehet igazolni az ilyen bűncselekményeket".

A JUI-F ugyanakkor már a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak. A pakisztáni Geo televízió közölte, hogy egyik operatőre súlyos fejsérülést szenvedett és kritikus állapotban kellett kórházba szállítani. Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban. Pártja az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. 2023 őszén Pakisztánban parlamenti választások esedékesek. Terrorszervezetek a múltban gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.