2020. november 14., 11:06

Terror a szomszédban

Újabb terrorhullám sújtja Európát. A franciaországi merényleteket követően a múlt héten már a közvetlen szomszédságunkban, az osztrák fővárosban követett el vérengzést egy iszlamista merénylő. A bécsi terrortámadásnak szlovákiai szálai is vannak, ráadásul a sebesültek között is akad egy szlovák állampolgár. A merénylet rámutatott az osztrák terrorelhárítás sebezhetőségére, egyúttal Ausztria közelsége is intő jel lehet mindannyiunk számára.

Az iszlamista terror már közvetlenül a szomszédságunkban szedi az áldozatait, s a merénylő személyén keresztül újra aláhúzza, mekkora adóssága van a migráció célországainak a második generációs bevándorlók társadalmi integrációját illetően.

Merénylet a bécsi belvárosban

A múlt hétfői merénylet képei sokunk számára azért lehettek különösen megrázóak, mert a nyugati határszélen élők számára az osztrák főváros egy-egy megszokott hétvégi kiruccanás célpontja. A bécsi belváros ismerős házsorai most ugyanannak a megfoghatatlan rémületnek szolgáltak kulisszául, amely Franciaországon lett úrrá az utóbbi hetek párizsi és nizzai merényletei után.

Előbb szeptember végén a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében késeltek meg két embert, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A támadás főgyanúsítottja a francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Utóbb október közepén fejeztek le egy férfit Párizs egyik külvárosában. Az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt, aki Mohamed-karikatúrákat mutatott tanítványainak az iskolai tanórán. Október végén a nizzai Notre Dame-bazilikában egy iszlamista merénylő késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. A támadásban hatan megsebesültek.

Második generációs bevándorló volt a támadó

A november 2-i bécsi merényletet a húszéves, osztrák–macedón kettős állampolgárságú Kujtim Fejzulai követte el, aki már Ausztriában született Észak-Macedóniából származó albán szülők gyermekeként. A merénylő nem volt ismeretlen az osztrák hatóságok előtt, korábban megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam szíriai csoportjához. 2019 áprilisában emiatt el is ítélték, de nyolc hónap letöltése után szabadult. Az Iszlám Állam utólag magára vállalta a merénylet elkövetését, saját katonájaként azonosítva az osztrák hatóságok által agyonlőtt támadót.

Mint a nyugat-európai példák is igazolják, az iszlamista merénylők között feltűnően sok a második generációs bevándorló.  Mindez jól mutatja, hogy a legtöbb célországban mennyire kudarcos a migrációs hátterű csoportok integrációja.

A gazdasági bevándorlóként, vagy akár menekültként érkező migránsok számára a legtöbb esetben elérhetetlen álom marad a Nyugat-Európában megszokott életszínvonal, emiatt körükben az iszlamista propaganda különösen termékeny talajra hullik.

bécs terror
Felkészületlenek voltak az osztrák hatóságok

Fejzulai négy ember életét oltotta ki, huszonketten megsebesültek, köztük egy szlovák állampolgárságú nő. A lövöldözésre négy órával azelőtt került sor, hogy a koronavírus-járvány miatt kijárási tilalmat léptettek volna életbe egész Ausztriában. A bécsi utcák ezért a merénylet időpontjában a megszokotthoz képest is forgalmasabbak voltak, sokan használták ki az utolsó „szabad” órákat.

A vérengzés felkészületlenül érte az osztrák hatóságokat, de a merényletre már gyorsan reagáltak, röviddel a támadást követően ártalmatlanították a támadót.

Az osztrák hírszerző szervek kudarca azonban nyilvánvaló, hiszen múlt szerdán a belügyi tárca megerősítette, hogy a szlovák hírszerzés már nyáron tájékoztatta Ausztriát arról, hogy Fejzulai lőszereket próbált vásárolni Szlovákiában.

Az osztrák belügyminiszter „kommunikációs problémákkal” magyarázta, hogy nem jártak kellően utána a kapott információknak. Sebastian Kurz kancellár ezt követően bejelentette, vizsgálatot indítanak, hol történt mulasztás, illetőleg haladéktalanul átszervezik a belföldi hírszerzést.

Magányos elkövető számlájára írható a vérengzés?

Az osztrák hatóságok a merényletet követően kiterjedt nyomozást indítottak, több mint tucatnyi embert vettek őrizetbe. A bevándorló hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, van köztük külföldi állampolgár is. Többségük ismert iszlamista, az elkövető szorosabb köréhez tartozott.

Több gyanúsított ellen folyik, illetve már korábban is folyt terrorizmussal kapcsolatos vizsgálat, és nem lehet kizárni, hogy az elkövető bűntársai lehettek, de legalábbis közük volt a november 2-i merénylethez.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.