2023. március 6., 17:18

Távollétében tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőt

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló összeesküvés és hazaárulás vádjával tizenöt év börtönbüntetésre ítélte távollétében a fehérorosz bíróság Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet és ellenzéki vezetőt hétfőn - jelentette a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Fotó: Tasr/AP

A Litvániában élő politikust emellett 11 ezer dollár (3,9 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezték.

Cihanouszkaja a Twitteren közzétett bejegyzésében komédiának nevezte az ellen zajló pert, és leszögezte: küzdelmét egészen addig folytatja, míg a börtönbe vetett ártatlanok ezrei vissza nem nyerik szabadságukat.

Tizenöt év börtön. A rendszer így "jutalmazza" a munkát, amelyet a fehéroroszországi demokratikus változásokért végeztem"

- fogalmazott. Hozzátette: Fehéroroszországban erősödik az elnyomás, naponta 15-20 embert is őrizetbe vesznek. "Ez mutatja, mennyire nem bízik magában a rezsim" -  jelentette ki.

Cihanouszkaja már korábban Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök személyes bosszújának nevezte az ellene és négy, ugyancsak külföldre menekült ellenzéki politikus ellen indított bűnvádi eljárást. Hozzátette azt is, hogy nem sikerült kapcsolatba lépnie a védelmére hivatalból kirendelt ügyvéddel.

Társai közül Paval Latuskát 18, Olha Kovalkovát, Marija Morozt, és Szjarhej Dilevszkit pedig 12 év börtönbüntetésre ítélték.
A 2020-as fehérorosz elnökválasztáson az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Lukasenkát.

Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, miközben a hatóságok több mint 35 ezer embert őrizetbe vettek, köztük számos ellenzékit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.