lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. január 28., 14:38

Támadó drónt lőtt le a Vörös-tengeren egy brit hadihajó

Támadási céllal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a Vörös-tengeren.

drón
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A londoni védelmi minisztérium vasárnapi ismertetése szerint a drónnal a jemeni húszi lázadók közvetlenül a brit hadihajót vették célba, a romboló azonban Sea Viper típusú rakétával megsemmisítette a pilóta nélküli repülőt.

A tárca szerint a Diamond személyzetének tagjai közül senki nem sérült meg és a hajót sem érte károsodás.

A minisztérium tűrhetetlennek, illegálisnak és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a húszik által elkövetett támadásokat. A közlemény szerint Nagy-Britannia kötelezettsége a hajózás szabadságának védelme a Vörös-tengeren.

A térségben járőröző Diamond rombolót a húszik nem először vették célba, de a hadihajó a korábbi hasonló támadási kísérleteket is elhárította Sea Viper rakétarendszerének bevetésével.

A brit rombolót december elején vezényelték a dél-angliai Portsmouth haditengerészeti kikötőjéből a Vörös-tengerre a térségi hajózás védelmére. 

A hajó ellen a húszik először december közepén kíséreltek meg dróntámadást, de a Diamond azt a támadási kísérletet is elhárította Sea Viper rakétáival. Az 1991-ben megvívott első Öböl-háború óta az volt az első olyan incidens, amelyben brit hadihajó éles hadművelet keretében támadó repülőeszközt lőtt le.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ellen.

Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek.

A vörös-tengeri támadásokra reagálva a brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt támadást intézett a húszik jemeni katonai létesítményei ellen.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.