2022. augusztus 13., 09:09

Tajvan hálás az Egyesült Államoknak biztonsága megőrzéséért

A tajvani külügyminisztérium szombaton kiadott nyilatkozatában "őszinte háláját" fejezte ki az Egyesült Államoknak, amiért konkrét lépésekkel segítette a Tajvani-szoros és a térség biztonságának megőrzését.

Tajvan
Fotó: TASR/AP

A szombati nyilatkozat a Fehér Ház pénteki állásfoglalására reagált, amelyben Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős koordinátora kifejtette, hogy Kína "túlreagálta" Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását.

A tajvani nyilatkozat szerint Kína Tajvan felé irányuló "indokolatlan katonai és gazdasági megfélemlítése" csak a globális demokratikus tábort alkotó országok összetartását és ellenállóképességét erősítette meg.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön azt mondta, hogy nem csökkent a Pekingből érkező fenyegetőzés mértéke, de a Pelosi múlt heti látogatását követő - a sziget körüli eddigi legnagyobb - kínai hadgyakorlat hevessége csillapodni látszik.

Tajvanban 1949-ben kiáltották ki a Kínától független köztársaságot, de Peking sajátjaként tekint a szigetre. Kínai vezetők korábban többször is kijelentették: ha kell, erővel foglalják el Tajvant és érik el az ország újraegyesítését.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.