2023. március 18., 13:20

Szorosabb gazdasági együttműködésben állapodott meg a japán és német pénzügyminiszter

A nemzetközi piac alaposabb felügyeletében és szükség esetén a gazdasági folyamatok közös koordinálásában állapodott meg a japán és német pénzügyminiszter a német és japán kormány első kétoldalú tárgyalása során szombaton - közölte a japán pénzügyminisztérium egyik munkatársa.

Banki együttműködés
Robert Habeck - Nishimura Jasutoshi
Fotó: TASR/ma7

Azok után, hogy az amerikai Silicon Valley Bank összeomlott és a svájci jegybank 50 milliárd svájci frankos likviditási hitellel mentette meg a Credit Suisse bankot, bizonytalanná vált a nemzetközi bankrendszer stabilitása és több kérdés is felmerült a nemzetközi pénzügyi rendszer gyengeségeivel kapcsolatban.

A nemzetközi piacon a kockázatkerülés figyelhető meg"

- hangzott el a tárgyaláson a japán pénzügyminisztertől, aki hozzátette: ennek fényében

odafigyelünk a fejleményekre és együttműködünk a központi bankkal és tengerentúli hatóságokkal egyaránt".

Szuzuki leszögezte, hogy "Japán pénzügyi rendszere teljes egészében stabil marad".

A miniszterek egyhangúlag egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországra mért szankciók prioritást élveznek a gazdasági mechanizmusokon belül, s azonos véleményen voltak abban is, hogy a gazdasági biztonság egyik alapelemeként az ellátási láncok megerősítésére van szükség.

Ugyancsak a gazdasági együttműködésben egyezett meg Robert Habeck német és Nisimura Jaszutosi japán gazdasági miniszter. A két ország közti szoros kooperáció Nisimura szerint "nagy jelentőséggel bír a drasztikusan megváltozott nemzetközi helyzet közepette".

Németország célja, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentse kínai nyersanyagfüggőségét, Habeck azonban elmondta, hogy a Japánnal mint szintén nagy nyersanyag-exportőrrel való együttműködésben fontos szempont volt a klímasemleges energiaellátás megteremtése is.

A Kína és Oroszország közti közeledés és a globális gazdaság megoszlásának fényében még fontosabbá válik a nyugati országok szövetsége"

- hangsúlyozta a japán gazdasági miniszter.

Idén Japán a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport soros elnöke.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.