2020. október 27., 15:03

Szijjártó: az észak-afrikai országok nélkül nem tudja az EU megállítani a migrációs hullámot

Az Európai Unió nem tudja megállítani a migrációs hullámot az észak-afrikai országok nélkül - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Algírban.

Szijjártó-algériai
Fotó: Facebook
Szijjártó Péter és Szabri Bukadum
Ha nem tudunk szorosan együttműködni az észak-afrikai országokkal, akkor újabb százezrek és milliók fognak Európába jönni"

- figyelmeztetett.

Megjegyezte: Magyarország szerint Brüsszel elhibázott migrációs politikát folytatott, és a legsúlyosabb hibát azzal követte el, hogy nem megállítani, hanem kezelni akarta a migrációt, ezáltal pedig tovább ösztönözte azt.

Szijjártó Péter szerint itt az ideje, hogy Brüsszel megváltoztassa politikáját, és a kötelező kvóták, illetve a migráció ösztönzése helyett támogassa az észak-afrikai országokat a migráció megállításában.

Szorgalmazzuk, hogy algériai kérésnek megfelelően az Európai Unió módosítsa Algéria és az EU társulási megállapodását - mondta a miniszter.

Ez segítené az algériai gazdaság további fejlődését, a stabilitás megerősödését, valamint lehetővé válna annak elkerülése, hogy migránsok tömegei érkezzenek ellenőrizetlenül az Európai Unióba - mutatott rá.

Hozzátette: Szabri Bukadum algériai külügyminiszterrel áttekintették az Algériától délre fekvő térség helyzetét. Megállapították, hogy sokat romlott a biztonsági helyzet azokban az országokban, ahonnan migránsok tömegei indulnak útnak Európa felé.

Új konfliktusok robbantak ki a Száhel-övezetben, Maliban 900 ezer belső menekült van, terrorszervezetek és vallási alapú szélsőségesség fenyegeti a régiót, és a koronavírus-járvány miatt egyre rosszabb a gazdasági helyzet - húzta alá Szijjártó Péter.

Emiatt arra kell számítani, hogy egyre súlyosabb lesz a migrációs nyomás az Európai Unión - fűzte hozzá.

A tárcavezető kiemelte: kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió együttműködjön az Algériához hasonló, racionálisan gondolkodó észak-afrikai országokkal.

Algéria az elmúlt két hónapban 12 embercsempész bandát számolt fel, és Magyarországhoz hasonlóan nem szavazta meg az ENSZ migrációs paktumát - mondta el Szijjártó Péter.

Megjegyezte: Magyarország száz felsőoktatási ösztöndíjat ajánlott fel az országnak, és tavaly 1170-en pályáztak ezekre. Magyarország működteti a NATO algériai kapcsolattartó nagykövetségét, az Európai Unió mali kiképző missziójában pedig 4-ről 24-re emelik a magyarok létszámát.

Algéria komoly gázkészlettel rendelkezik, amelyből a diverzifikáció jegyében Magyarország is szeretne vásárolni. A magyar vállalatok részt vesznek az algériai mezőgazdaság technológiai fejlesztésében, és a kormány a hetvenes évek hagyományait követve szeretne lehetőséget teremteni a magyar vízgazdálkodási vállalatok újbóli megjelenésére Algériában. A megfelelő jogi környezet kialakítása érdekében a magyar és az algériai fél tárgyalásokat kezdett beruházásvédelmi és a kettős adóztatás elkerülését célzó megállapodásokról - közölte Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, hogy hétvégén népszavazást tartanak az új algériai alkotmányról.
Algéria azt kérte, hogy a Magyarországon élő algériaiak is részt vehessenek ezen. A magyar kormány azt ígérte, hogy megteremti ennek feltételeit Algéria budapesti nagykövetségén - mondta a miniszter.

Megosztás
Címkék