2022. október 10., 19:48

Szigorítást rendelt el a thaiföldi kormányfő az óvodai tömegmészárlás után

Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök hétfőn arra utasította a rendvédelmi szerveket, hogy szigorítsák meg a fegyvertartás szabályait és lépjenek fel határozottan a kábítószerfogyasztással szemben, miután csütörtökön egy volt rendőr tüzet nyitott egy óvodában Thaiföld északkeleti tartományában, és az ámokfutás során legalább 36 embert, köztük 24 gyereket megölt.

Komoly ügy
Prajut Csan-ocsa thaiföldi kormányfő
Fotó: Facebook
A kést is használó elkövető a tömeggyilkosság után autóba ült, távozás közben pedig a járókelőkre lőtt és nekik hajtott. Jóllehet azonnali elfogatási parancsot adtak ki ellene, a férfi hazaérve megölte feleségét és kisfiát, majd magával is végzett.

Az egész országot megrázta a Nongbua Lampu központjában történt eset, mely az elmúlt évek egyik legsúlyosabb tömeges gyerekgyilkossága volt, amelyet magányos elkövető hajtott végre.

A thaiföldi rendőrség megerősítette: a 34 éves férfit tavaly azután vesztette el rendőrségi állását, hogy pozitív lett a drogtesztje. Vétségéért csütörtökön - a lövöldözés előtt - állt bíróság elé, és másnap is meg kellett volna jelennie - tette hozzá a The Guardian című brit napilap.

A thaiföldi kormányfő ezért arra utasította a hatóságokat, hogy proaktívan keressék és teszteljék az illegális kábítószerek fogyasztóit a hivatali tisztségviselők és a közösségek tagjai között, és erősítsék meg a kábítószerfüggők kezelését - fogalmazott Anucsa Burapacsaiszri kormányszóvivő egy közleményben.

Prajut Csan-ocsa azt is elrendelte, hogy a kormányzati nyilvántartásokat vezető hatóságok vonják vissza azoknak a fegyvertartási engedélyét, akik a jelentések szerint "a társadalomra veszélyes módon" viselkedtek, ami "káoszt vagy zavargásokat eredményezett", valamint szorítsák vissza az illegális fegyvereladást, -kereskedelmet és -használatot is.

A tervek szerint a thaiföldi hatóságok elveszik a lőfegyvereket azoktól a tisztségviselőktől és rendőrtisztektől, akik korábban szabálytalanul használták azokat vagy agresszív módon viselkedtek szolgálat közben.

Ezenkívül kötelezővé teszik a rendszeres mentálhigiénés egészségügyi szűréseket a fegyverviselési engedélyért folyamodók és fegyvertartók számára is - jelentette be Damrongszak Kittprapasz rendőrtábornok, a rendőrség vezetője egy sajtótájékoztatón.

Thaiföldön más délkelet-ázsiai országokkal összehasonlítva magas a fegyvertartási arány a lakosság körében, és gyakori, hogy harcoktól sújtott államokból származó illegális fegyvereket is tartanak az országban.

Ennek ellenére a javarészt buddhista Thaiföldön ritkán fordul elő tömeglövöldözés. A legutóbbi, 2020-as vérengzés során 29 ember halt meg, amikor egy katonatiszt tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban az ország északkeleti részén, és vagy 16 óráig feltartóztatta a hatóságokat, akik végül lelőtték a tettest.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.