2021. január 25., 14:13

Szétverték Hollandiát a kijárási tilalom ellen tiltakozók

A múlt hét végén életbe lépett éjszakai kijárási tilalom Hollandiában kiverte a biztosítékot.

Urk randalírozók
Fotó: AP
Randalírozók a hollandiai Urkban

A kijárási tilalom elleni demonstráció, illetve az ennek nyomán kitört rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy mindenfajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat, könnygázt és gumibotot vetett be a tiltakozók ellen.

A holland televíziós csatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben fiatalokból álló bandák petárdákat dobáltak, tüzeket gyújtottak, kirakatokat törtek be és üzleteket fosztottak ki, valamint kerékpárokból barikádokat emeltek.

Az NS holland vasúttársaság Eindhoven elkerülésére szólította fel az utasokat. Más városokban is, este 9 óra körül – a kijárási tilalom kezdetekor – zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Amszterdamban a belvárosi Múzeum téren gyülekezett a tömeg. Femke Halsema főpolgármester veszélyes körzetnek nyilvánította a teret, s felhatalmazta a rendőrséget, hogy fegyvereket keresve megmotozhatják a tüntetőket.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok, több mint száz rendbontót vettek őrizetbe.

A hétvégi zavargásokban összesen több mint kétszáz renitenskedőt fogott le a hatóság.

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy – a második világháború óta először – kijárási tilalmat vezet be este fél kilenc és reggel fél öt között, hogy lassítsa a járvány terjedését. A parlament csütörtökön hagyta jóvá a döntést. A rendelkezés megsértői 95 euró büntetésre számíthatnak. Hubert Brulls, a nemzetbiztonsági tanács elnöke közölte, megérti az emberek frusztrációját, ám ha most kitartanak, előbb nyerhetik vissza szabadságukat. A szórakozóhelyeket és éttermeket már tavaly októberben bezárták, az iskolák és a nem létfontosságú üzletek decemberben csuktak be. A vírus új mutációjától való félelem miatt szünetelnek a légi járatok is Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Dél-Amerika között.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban. Összesen több mint 944 ezer esetet tartanak nyilván, valamint több mint 13600-an haltak bele a kórba. A múlt hét közepéig mindössze százezer embert oltottak be Hollandiában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.