2022. április 4., 11:37

Szerbiai választások: minden marad a régiben

A szerbiai elnökválasztáson Aleksandar Vučić szerezte meg a voksok körülbelül 60 százalékát pártja saját megfigyelőinek adatai szerint, így már az első fordulóban megnyerte a választást, és újabb öt évig maradhat a nyugat-balkáni ország köztársasági elnöke, míg az előrehozott parlamenti választáson az általa vezetett Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a voksok többségét, és alakíthat ismét kormányt.

Aleksandar Vucic
Fotó: TASR / AP
Aleksandar Vučić

Az előzetes eredményeket maga Aleksandar Vučić jelentette be vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az ukrajnai háború egyik hatása az volt, hogy a szerbiai közélet drámaian jobboldalra tolódott, és a szerb kormány visszafogott fellépése a vártnál gyengébb választási eredményt hozott. A politikus arra utalt, hogy a hivatalos Belgrád ugyan elítélte azt, hogy Oroszország bevonult Ukrajnába, ám nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen, míg több jobboldali párt és koalíció is határozottan kiállt Oroszország mellett, és ezek a választási listák a vártnál jobb eredményt tudtak elérni.

Kiemelte, az SNS felmérései szerint a Szerb Haladó Párt a szavazatok 44 százalékát, az ellenzéki Együtt Szerbia Győzelméért a 13,6 százalékát, a Szerbiai Szocialista Párt a 11,4 százalékát, a Remény koalíció az 5,3 százalékát, a Muszáj koalíció (Moramo) a 4,7 százalékát, míg a Dveri Mozgalom, illetve a Fogadalomtevők Szerb Pártja a voksok 3,8 százalékát szerezte meg. A hét párt közül a Remény koalíció, a Dveri Mozgalom, valamint a Fogadalomtevők Szerb Pártja is erősen nacionalista nézeteket vall.

A sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić rámutatott, az utóbbi évek legmagasabb választási részvételének lehettek tanúi, a saját felméréseik szerint a választópolgárok legalább 60 százaléka járult az urnák elé.

Az elnökválasztás és az előrehozott parlamenti választás mellett vasárnap néhány településen, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartottak. Az előzetes eredmények szerint a fővárosban is a Szerb Haladó Párt szerezte meg a voksok többségét, így várhatóan továbbra is az SNS vezetheti Belgrádot.

 

Pásztor István: "megvalósítottuk, amit szeretnénk"

"Elértük céljainkat, megvalósítottuk, amit szeretnénk" - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vasárnap késő esti sajtótájékoztatóján, a Szerbiában aznap tartott választások eredményeit kommentálva.

Kiemelte, a VMSZ azt szerette volna elérni, hogy Szerbiában Aleksandar Vucic maradjon a köztársasági elnök, és az előzetes eredmények szerint ez a cél megvalósult. A másik fontos célkitűzés az volt, hogy Magyarországon a Fidesz-KDNP maradjon kormányon, és ez is megvalósult. "Ehhez mi úgy járultunk hozzá, hogy (.) az ide megérkezett levélszavazatoknak megközelítőleg a 75 százalékát juttattuk vissza a főkonzulátuson keresztül" - húzta alá.

Mindezek mellett cél volt az is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség megőrizze a legitimitását, és ne törjön meg az érdekérvényesítő ereje.

Azt szeretném Önöknek mondani, hogy ez a három cél maradéktalanul megvalósult"

- szögezte le a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

Pásztor István kiemelte, a VMSZ 5 vagy 6 mandátum megszerzésére számít a 250 tagú parlamentben. Az utóbbi két évben 9 képviselője volt a magyar pártnak Belgrádban.

Az előzetes eredmények szerint hét szerb párt jutott be a szerbiai törvényhozásba, valamint öt nemzeti kisebbségi párt.

Ehhez kapcsolódóan Pásztor István úgy fogalmazott: "a most kialakult politikai mező jóformán semmiben nem hasonlít ahhoz, amihez hozzászoktunk". Az elmúlt két évben a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt, valamint néhány kisebbségi párt képviselői politizáltak a szerb országgyűlésben.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2014 óta tagja a kormánykoalíciónak, és a következő időszakban is ilyen szerepre számít. A kormányzati munkában államtitkári szinten kíván részt venni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.