2020. augusztus 31., 10:27

Szeptember 14-én választ új elnököt a japán kormánypárt Abe Sindzó távozó miniszterelnök helyére

A tervek szerint szeptember 14-én választ elnököt a Japánt kormányzó Liberális Demokrata Párt az egészségi okok miatt lemondó Abe Sindzó kormányfő helyére - számolt be a helyi média hétfőn.

Isiba Sigeru
Fotó: Kazuhiro Nogi/AFP
Isiba Sigeru a legnépszerűbb jelölt

Az új pártvezető lesz az ország következő kormányfője, ha személyét a parlament is elfogadja. Négy potenciális jelölt verseng a tisztségért: a lakosság körében Isiba Sigeru volt védelmi miniszter a legnépszerűbb, míg Szuga Josihide kormányszóvivő a párton belül élvez erős támogatottságot. Rajtuk kívül Kono Taro védelmi miniszter és Kisida Fumio egykori külügyminiszter neve is felmerült.

A Kyodo News hétvégi felmérésében a megkérdezettek 34 százaléka Isibát támogatta, és csak 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Szugát látná szívesen a miniszterelnöki tisztségben. A Nikkei/TV Tokió közvélemény-kutatásában a volt védelmi miniszter 28 százalékot kapott, a második helyen Kono Taro jelenlegi védelmi tárcavezető végzett 15 százalékkal, míg Szuga csak 11 százalékot kapott. Mindkét felmérésben Kisida Fumio volt külügyminiszter végzett az utolsó helyen.

Szuga és Kisida már jelezte, hogy indul a miniszterelnöki tisztségért.

A közvélemény-kutatások rámutatnak, hogy jelentős eltérés van a párton belüli jelöltpreferenciák és a lakossági támogatottság között.

Brad Glosserman, a Tama Egyetem szakértője kiemelte: jóllehet Szuga pártdinamikai szempontból biztonságos választásnak tűnik, nem biztos, hogy képes lesz elnyerni a japánok kegyeit a 2021-es választáson. Glosserman szerint Szuga nem rendelkezik a tisztséghez szükséges karizmával és vízióval, és jobban illik hozzá a felettese utasításait kérdés nélkül teljesítő örök második szerepe.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken jelentette be lemondását romló egészségi állapotára hivatkozva. A 65 éves kormányfő aláhúzta: nem akarja, hogy egészségi állapota kihasson politikai döntéseire. Abe az elmúlt napokban sokat tartózkodott kórházban. A leköszönő miniszterelnök jelezte: folytatja politikai karrierjét, és indulni akar a következő választáson. Abe mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. Ő volt Japán legfiatalabban hatalomra került és leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.