2021. szeptember 12., 16:56

Szeptember 12-e, avagy 9/11 máig ható következményei

A cím talán egy kicsit megtévesztő. Az alábbiakban ugyan a szeptember 11-ei terrortámadás következményeiről lesz szó, de nem abban a kontextusban, amelyben sokan várnak. A terrortámadások világformáló erejét nem lehet elvitatni (ezzel kapcsolatban Demkó Attila a mandiner.hu-n megjelent interjúját ajánljuk olvasóink figyelmébe), mi most azonban nem kívánunk geopolitikai elemzésekbe bocsátkozni. Más nézőpontból közelítjük meg a támadás utóhatásait. 

9/11
Fotó: TASR/AP
Füstben és törmelékben menekültek a túlélők.
9/11 számokban

Bár az alábbi adatok semmit sem adnak vissza annak a szeptemberi napnak a számtalan személyes tragédiából, a rend kedvéért azért érdemes áttekinteni őket. A terrortámadás közvetlen következményekét 2996 ember vesztette életét. 256-an (beleértve a terroristákat is) az akció során eltérített négy gépen. A repülőgépek közül kettő a WTC-be csapódott, egy a Pentagonba, egy pedig, a United 93-as járata lezuhant, vagy lelőtték, mielőtt elérte volna "célját" a washingtoni Fehér Házat, esetleg a Capitoliumot (mind a mai napig nem tisztázódott, melyik épület állt a terroristák célkeresztjében.) Legtöbben a WTC összeomlott ikertornyai alatt lelték halálukat, összesen 2606 ember, közöttük rendőrök (71-en) és tűzoltók (343-an). A Pentagonba becsapódó gép 125 emberrel végzett. 

Nehezen mérhető veszteségek

Szeptember 11-ének azonban jóval több áldozata volt ennél. Ha eltekintünk az afganisztáni harcokban, ma már egyértelműen kijelenthető, végülis értelmetlenül elhunyt amerikai katonákról, 9/11 öröksége akkor is több tízezer ember egészségére volt hatással. Itt nem csak a nehezen számszerűsíthető és mérhető mentális problémákra, poszttraumás stressz szindrómára és hasonlókra kell gondolni. Vannak ennél sokkal konkrétabb hatások is.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint 9/11-e mintegy négyszázezer ember egészségi állapotára volt közvetlen hatással.

A becslések szerint ugyanis legalább ennyien voltak azok, akiket közvetlenül elért az ikertornyok, illetve a Pentagonnál történt robbanások és tüzek toxikus füstje. Bizonyára olvasóink is látták azokat a megrázó erejű felvételeket, amelyek a Manhattan utcáin szinte vakon tántorgó, porral borított túlélőket mutatják. 

9/11 terror
Fotó:  TASR/AP

fotó: TASR

A terrortámadás jelentette hosszú távú egészségügyi kockázattal az amerikai egészségügyi rendszer is tisztában volt. Gyakorlatilag napokkal a támadások után létrehozták azt az adatbázist, amely azóta is folyamatosan gyűjti a 9/11-ével összefüggésbe hozható egészségügyi panaszokat. A program indulása óta mintegy százezer ember regisztrált az adatbázisba, háromnegyedük rendőr, mentős vagy tűzoltó, a maradék túlélő.

A programba a WTC romjainak környékén élők is regisztrálhatnak. A tanulmány külön kiemeli például azt a zenészt, aki a mentési munkálatok során napokig hegedűjátékával szórakoztatta a mentőalakulatokat. Azóta kiderült, a férfinek tüdőrákja van, betegsége pedig kapcsolatba hozható a füstölgő romoknál belélegzett mérgező gázokkal.

Az amerikai hatóságok folyamatosan monitorozzák az adatbázisba regisztráltak egészségügyi állapotát, 2002-ben, 2007-ben, 2011-ben, 2015-ben és legutoljára tavaly végeztek felméréseket. 

Az amerikai járványügy (CDC) összesen mintegy száz különböző tünetet, tünetegyüttest, illetve állapotot tudott bizonyíthatóan kapcsolatba hozni a terrortámadással. 

Ezek között nem csak akut, traumás sérülések találhatóak (menekülés során szerzett égési sérülések, törések, de akár egy bokaficam is ide sorolható), hanem légzőszervi, vázrendszeri, illetve mentális megbetegedések is. A rengeteg belélegzett portól és törmeléktől a túlélők esetében például kifejezetten gyakori az asztma, vagy a krónikus hörghurut, ahogy az is könnyen belátható, miért szenvednek közülük kiemelkedően sokan pánikbetegségben, depresszióban vagy poszttraumás stresszben.

Több daganatos megbetegedést is sikerült kapcsolatba hozni 9/11 következményeivel. Többek között az égés során felszabadul karcinogén anyagok belélegzése miatt a túlélők körében kiemelkedően magas a rákos megbetegedések száma. Fontos kihangsúlyozni, a CDC úgy kezeli ezeket a megbetegedéseket , hogy azok bizonyíthatóan összefüggenek 9/11-ével. Statisztikai módszerekkel kiszűrhető a túlélők korából adódó torzulás, így az, hogy a kor előrehaladtával egyébként is nő a daganatos megbetegedések száma, nem befolyásolja az eredményeket.

A vizsgálatban részt vevő mintegy százezer emberből hatvanezernek volt legalább egy, a program által 9/11-gyel összefüggésbe hozott egészségügyi panasza. A vizsgálatban résztvevők átlagosan 2,7 ilyen panasszal rendelkeztek.

A regisztrált túlélők között igen magas, 13%-os volt a daganatos megbetegedések előfordulása. Az átlagos, 18 év feletti népességben ez az arány 5,5-7% között mozog.

Nem a most megjelent vizsgálat az egyedüli, amely a terrortámadást túlélők egészségi állapotát vizsgálta. 2001 óta mintegy 200 különböző tudományos publikáció született a témában, nagyjából hasonló eredménnyel. A terrortámadást túlélők között az átlagosnál jóval gyakoribbak a légzőszervi megbetegedések (asztma, allergia, tüdőfibrózis), az autoimmun betegségek, a rák, a mentális betegségek és összességében az alacsonyabb életminőség (álmatlanság, stressz, korai nyugdíjazás).
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.