2021. szeptember 11., 08:36

Szeptember 11. - Az Egyesült Államokat 20 éve érte történetének legsúlyosabb terrortámadása

Húsz éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet támadást az Egyesült Államok ellen. A történelem legvéresebb, mintegy háromezer ember életét követelő merényletsorozata után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

szeptember 11
Fotó: Facebook

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két, terroristák által eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 28 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép 9 óra 37 perckor a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik eltérített gép, amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt a pennsylvaniai Shanksville-nél zuhant le 10 óra 3 perckor.

A támadásokban a 19 terrorista mellett 2977 ember - 90 ország állampolgárai - vesztette életét, földi maradványaik azonosítása máig sem fejeződött be teljesen.

A merényletsorozatot az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat 2004-ben magára vállalta.

A ledőlt ikertornyok helyén a merényletek tizedik évfordulóján emlékzuhatagot alakítottak ki, a fal peremére az áldozatok nevét írták fel. A részben föld alatti nemzeti emlékmúzeum 2014-ben nyílt meg. 2017 óta áll a NATO brüsszeli központjának kertjében a terrortámadások áldozatainak emlékműve, az egyik leomlott ikertorony egyik vasbeton darabja. Az áldozatok tiszteletére Arlingtonban és Shanksville-ben is emlékművet állítottak. New Yorkban minden év szeptember 11-én lélekharangok megkondítása közben sorolják fel a halálos áldozatok neveit.

A romba dőlt WTC helyén új épületegyüttest húztak fel. A tervezett hét felhőkarcolóból az elsőt 2013-ban, a leglátványosabb és leghatalmasabb One World Trade Centert 2014-ben adták át, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utaló 1776 láb (541 méter) magas felhőkarcoló a nyugati félteke legmagasabb épülete.

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat.

Az al-Kaida vezetőjével, Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó.

A terrorcselekmények kitervelője és irányítója, Hálid Sejk Mohamed és négy bűntársa 2003-ban került amerikai kézre. A jogi eljárás 2008-ban kezdődött meg ellenük a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton. A különleges katonai bíróság hivatalosan 2012-ben emelt vádat terrortevékenységre való összeesküvés, civilek elleni támadások, szándékos emberölés és sebesülések okozása, háborús bűnök, repülőgépek megsemmisítése miatt.

Az EU elkötelezett a terrorizmus minden formája elleni küzdelem mellett

Az Európai Unió elkötelezett a terrorizmus minden formája elleni küzdelem mellett, ugyanis a szélsőséges erőszak az egyes országok  destabilizálása mellett veszélyt jelent a nyugati demokráciára és annak  értékeire is - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell, a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások huszadik évfordulója alkalmából kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy

20 évvel az afganisztáni háború megkezdése után a terrorista csoportok, köztük az Al-Kaida és az Iszlám Állam, továbbra is aktívak, merényleteik több ezer áldozatot követelnek szerte a világon.

Hangsúlyozta: mivel a terrorizmus ellen vívott harc tapasztalatai bizonyították, hogy a szélsőséges erőszak ellen a katonai erő önmagában nem elegendő, az EU az erőszak kiváltó okait keresi, megszünteti a terroristák finanszírozási lehetőségeit és felszámol minden online térben terjedő terrorista tartalmat.
Kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az egyetlen előre vezető út a határozott és egységes kiállás mindazokkal szemben, akik kárt akarnak okozni és meg akarják osztani a társadalmakat.

A közelmúlt afganisztáni eseményei arra köteleznek, hogy újragondoljuk fellépésünket, szorosabban működjünk együtt stratégiai partnereinkkel, mások mellett az Egyesült Államokkal, az ENSZ-szel, valamint az Iszlám Állam legyőzésére szerveződött globális koalícióval, hogy a világ biztonságosabb hellyé váljon"

- tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.