Szabadlábra helyezték az olasz drótkötélpálya-baleset három gyanúsítottját

2021. május 31., 07:36
ma7 | MTI

Szabadlábra helyezték azt a három embert, akiket az olaszországi drótkötélpálya-baleset ügyében vettek őrizetbe. A bíró megállapította, hogy kettejük bűnösségére nincsenek bizonyítékok - közölték igazságügyi források.

olaszország drótkötél baleset
Fotó: TASR/AP

Az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje a múlt vasárnap zuhant le, röviddel azelőtt, hogy a közel 1500 méter magas Mottarone-hegyre érkezett volna. A balesetet csak egy ötéves izraeli kisfiú élte túl, tizennégyen meghaltak. A fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult, mielőtt fáknak ütközve megállt volna.

A szolgáltatási igazgató, Gabriele Tadini házi őrizetbe került, a cég műszaki igazgatóját, Enrico Perocchiót és a drótkötélpálya üzemeltetési igazgatóját, Luigi Nerinit szabadlábra helyezték. A három férfit azután vették őrizetbe, hogy Tadini a nyomozók előtt beismerte, hogy kikapcsolt egy vészfékezési rendszert, amely megakadályozhatta volna a tragédiát.

Donatella Banci Bonamici bíró azonban úgy ítélte meg, hogy egyáltalán nincsenek bizonyítékok Nerini és Perocchio ellen. A bírósági döntést vasárnap idézte a Corriere della Sera című olasz napilap. A bírónő ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy Tadini megpróbálta a hibát részben a két felettesére tolni, miután "elképesztő hanyagságból teljességgel semmibe vette az emberéleteket".

Olimpia Bossi ügyész közölte, hogy alaposan tanulmányozza a megfellebbezhető bírói döntést, de biztosított arról, hogy ennek nem lesz befolyása a nyomozásra. A gyanúsítottak ugyanazok, a munkánk folytatódik - mondta.

A drótkötélpálya-baleset kábelszakadás következtében történt. Ha a vészfékező rendszer működött volna, a kabin függve maradt volna egy második kábelen. A nyomozók vizsgálják, mi okozta a kábelszakadást.
A baleset egyetlen túlélője egy ötéves izraeli kisfiú, akinek a családja Olaszországban élt. A balesetben elveszítette a szüleit, a bátyját és két dédszülőjét.

2021. május 23., 17:39

Lezuhant egy drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje Olaszország északi részén, többen meghaltak

A kabin mintegy száz métert zuhant a mélybe röviddel azelőtt, hogy megérkezett volna a Mottarone-hegyre. A fülkében tizenegy ember utazott, két sérült gyermeket kórházba szállítottak.

A kisfiút egy torinói kórházba szállították, ahol mesterségesen lélegeztetik, és számos sérüléssel ápolják. Csütörtökön tért magához, a kórház közölte, hogy "jelentősen javult" az állapota, de elővigyázatosságból továbbra is az intenzív osztályon ápolják.

A tizennégy áldozat között van egy másik ötéves kisgyermek a szüleivel, egy asszony, aki a negyvenedik születésnapját ünnepelte a férjével, valamint két huszonéves pár.

A drótkötélpálya a Mottarone-hegyre vezet, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Lago Maggioréra és az Alpokra. Az észak-olaszországi Piemont régióban egy napos nemzeti gyászt rendeltek el vasárnap, és délben egyperces némaságra szólították fel a lakosokat az áldozatok emlékére.

Kövesse facebook oldalunkat is!