Süppedő talajon áll az olasz kormány

2021. január 7., 15:12
ma7

Tovább mélyül a római kormány belső viszálya, folytatódik Matteo Renzi és Giuseppe Conte párbaja. A kérdés az, hogy sikerül-e megegyezniük a feleknek, illetve milyen kormányon belüli átalakításokat tud kieszközölni a kormánybuktatási zsarolásaival Matteo Renzi volt miniszterelnök.

Conte-Renzi
Fotó: ma7
Giuseppe Conte és Matteo Renzi

Matteo Renzi, a csupán pár százalékos népszerűségnek örvendő baloldali Élő Itália (IV) párt elnöke a média felületeken tovább fenyegeti a miniszterelnököt. A TG3 tévécsatornán Giuseppe Conte kormányfőnek üzenve azt mondta:

Ha úgy gondolja, hogy dolgozni akar, akkor tegye meg, különben mások teszik majd helyette Arra várunk, hogy a szavak helyett végre tettekre kerüljön sor.”

Ezzel arra a sürgetésére utalt, hogy a miniszterelnök jelenjen meg a szenátus üléstermében és az ország számára rendkívüli fontossággal bíró helyreállítási alap felhasználását a parlamenttel vitassa meg. Renzi a párt két minisztere és egy államtitkára kivonásával nem előrehozott választások kiírását, hanem a kormány összetételének megváltoztatását, esetleg Giuseppe Conte elmozdítását célozza.

A kormányzás olyan, mint egy bicikli, tekerni kell, hogy mozgásban maradjon – utalt a kormány tehetetlenségére a baloldali párt elnöke. – Az azonban nem biztos, hogy Giuseppe Conte marad továbbra is a nyeregben – fejezte ki szándékát szimbolikusan Renzi. Az elkövetkező 48 órában Contén a sor, hogy eldöntse, enged-e Renzi nyomásgyakorlásának, vagy a végső kormányválság irányába mozdítja a kormány sorsát.

Az ellenzék felháborodva figyeli a legkisebb kormánytag provokációit.

Giorgia Meloni sajtóközleményben jelentette be, hogy egyre több befolyásos személy csatlakozik pártja bizalmatlansági kezdeményezéséhez. Maria Fida Moro, az olasz Kereszténydemokrata Párt alapítójának, Aldo Moronak a lánya is támogatja az Olasz Testvérek vezetőjének célkitűzését. Nyílt levélben indokolta döntését.

Az olasz diákok már fél évet veszítettek az iskolában, most még veszítenek egyet. A gazdaság a gödör mélyére került. Az emberek az érthető és hiteles információk hiányában terrorban élnek. Mindannyiunkat házi őrizetbe zártak, nem tudni pontosan, meddig"

– reklamálta az olaszoknak a koronavírus-járvány miatt korlátozott mozgásszabadságát Moro lánya.

Matteo Salvini volt belügyminiszternek is elege lett a Renzi–Conte-féle taktikázásból.

Szégyenletesnek nevezte, hogy a kormány nem a vészhelyzet megoldásával, az elszenvedett károk megtérítésével, a vakcinakampánnyal vagy a bevándorlás megfékezésével, hanem a hatalom megosztásával, a bársonyszékek megtartásával foglalkozik.

Azon vagyunk, hogy az olaszok végre kiléphessenek otthonaikból, visszatérhessenek munkahelyükre és az iskolákba, a megfelelő egészségbiztonsági feltételek mellett"

– írta közösségi oldalán Salvini. A Liga elnöke bejelentette, mindent megtesz, hogy hazaküldje a hatalmon lévő, kormányzásra alkalmatlan vezetőket. Úgy nyilatkozott, bár nincs kezükben varázspálca, de készen állnak a kormányzásra, kidolgozott programmal készülnek az ország újraindítására.

Elemezők viszont úgy látják, hogy a kormány időhúzásra játszik és abban bízik, hogy az EU-ból érkező támogatások segítségével javítani tud a közhangulaton és minden igyekezetével szeretne hatalmon maradni a 2023-ban esedékes parlamenti választásokig, Matteo Renzi pedig zsarolásával tényleges erejénél nagyobb befolyásra akar szert tenni.

Kövesse facebook oldalunkat is!