2023. február 6., 08:01
Frissítve: 18:49

Súlyos földrengés Törökországban és Szíriában - rengeteg az áldozat

Legkevesebb 195 halálos áldozata és 440 sérültje van a hétfő hajnali földrengésnek Törökországban és Szíriában a helyi hatóságok jelentései szerint.

törökország földrengés
Fotó: TASR/AP
A legfrissebb hírügynökségi hírek szerint a földrengés áldozatainak száma immár meghaladja az 1200-at. A hatóságok szerint a szám bizonyára emelkedni fog a következő napokban.
Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor. Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt. A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Törökországban hétfőn reggel még 76 halálos áldozatot jelentettek, Szíria kormányerők kezén lévő részeiben 99 ember vesztette életét, míg a felkelők által ellenőrzött országrészből legkevesebb 20 halálos áldozatot jelentettek. Hétfőn délre az áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségú földmozgás épületeket döntött romba, és Cipruson és Libanonban is érezhető volt. "Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót" - mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. "Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben" - tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

törökország földrengés
Fotó:  TASR/AP

Szíriában Aleppóból és Hamából érkeztek hírek összedőlt épületekről.

"Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk" - mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

Az ország dél részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban. Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. "Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral" - írta Erdogan a közösségi oldalon. "Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van" - közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

"A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk" - tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

Szökőárveszély Olaszországban

Esetleges szökőár veszélyére figyelmeztette a lakosságot az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés miatt. A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. A polgári védelem kora reggel azt javasolta a tengerparton élőknek, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A figyelmeztetés nyomán két délolasz tartományban, Calabriában és Pugliában elővigyázatosságból átmenetileg leállították a vonatokat, de már újraindult a forgalom. A figyelmeztetést nem sokkal nyolc óra után visszavonták.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.