2022. március 13., 11:06

Stoltenberg: Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezheti

Előfordulhat, hogy Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak.

nukleáris fegyver
Fotó: pixabay.com

A harminc európai és észak-amerikai országot összefogó védelmi szövetség szervezetének főtitkára nyomatékosan figyelmeztette Oroszországot, hogy

ne merje támadni Ukrajnát tömegpusztító fegyverekkel.

Mint mondta,

Moszkva abszurd állításokat tett vegyi és biológiai fegyverek előállítására szolgáló ukrajnai laboratóriumokról, és most, hogy ezek a hamis állítások elhangzottak, ébernek kell lennünk, mert lehetséges, hogy a hazugságok leple alatt éppen Oroszország tervezhet műveleteket vegyi fegyverekkel.

Rámutatott, háborús bűncselekmény lenne,

ha Oroszország vegyi fegyvereket is bevetne Ukrajna ellen.

Hozzátette, hogy a Kreml hamis ürügyeket talál ki, hogy megpróbálja igazolni a megmagyarázhatatlant.
Jens Stoltenberg ismét felszólította a moszkvai vezetést, hogy állítsa le az ukrajnai inváziót. Mint mondta, üzenete Vlagyimir Putyin orosz elnöknek világos:

vessen véget ennek a háborúnak, vonja vissza összes csapatát és kötelezze el magát a diplomácia mellett.

Hozzátette, hogy az eddiginél is durvább erőszaktól tart.

Ukrajna népe bátran és elszántan ellenáll az inváziónak, de a következő napok valószínűleg még nagyobb megpróbáltatásokat hoznak

- mondta.

A NATO főtitkára ismét kizárta a szövetség beavatkozását az ukrajnai háborúba.

A NATO védelmi szövetség, nem keresi a bajt, nem akar összecsapni Oroszországgal.

Ezért egy NATO-által felügyelt ukrajnai repüléstilalmi övezetről sem lehet szó, mert az az orosz inváziós erők megtámadását, közvetlen konfrontációt" jelentene.

Ugyanakkor fejtette ki Jens Stoltenberg a szövetség megerősíti katonai jelenlétét a keleti szárnyán, és történetében először aktiválta az úgynevezett reagáló erejét (NRF, a szövetség többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje), aminek révén 130 repülőgépet és több mint 200 hajót helyeztek magas készültségbe.

Mindezt tovább folytatjuk, hogy megvédjük szövetségeseinket

- jelentette ki a NATO főtitkára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.