2022. április 13., 16:39

Spanyolországban mostantól bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők zaklatása

A spanyol büntető törvénykönyv szerdán megjelent módosítása szerint bűncselekménynek számít az abortuszt választó nők, valamint a terhességmegszakítást végző klinikákon dolgozók zaklatása.

a megkérdezettek harmada nem nyúlna hozzá a törvényhez, míg másik harmaduk azt szeretné, ha liberalizálnák a törvényt. 
Fotó: pixabay.com

Az EFE spanyol hírügynökség összefoglalója szerint három hónaptól egy évig tartó börtönbüntetéssel vagy 31 és 80 nap közötti közhasznú munkával büntethető az, aki sértésekkel,

megfélemlítéssel vagy kényszerrel akadályozza a szabad döntés jogát ebben a kérdésben.

A módosítás csütörtöktől lép hatályba.
A terhességmegszakítást végző klinikák spanyolországi szövetsége (ACAI) 2018-ban készült jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy

a klinikákra érkező nőket szervezett csoportok közelítik meg fényképekkel és abortuszellenes kiáltványokkal azzal céllal, hogy rávegyék őket elhatározásuk megváltoztatására.

A szövetség felmérése szerint az intézményekhez forduló nők 89 százaléka tapasztalt zaklatást, és 66 százaléka érezte úgy, hogy fenyegetik.

A dél-európai országban 1985-ban legalizálták az abortuszt, amelyről a terhesség 14. hetéig rendelkezhet szabadon a várandós nő, efölött kizárólag orvosi javaslatra végezhető, ha a magzat rendellenesen fejlődik, vagy kihordása kockázatot jelent a nő számára.

A spanyol hírügynökség adatai szerint 2020-ban több mint 88 ezer abortuszt végeztek el az országban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.