2021. december 22., 09:01

Spanyolországban 24 óra alatt 50 ezer esetet észleltek

Spanyolországban már legalább 5 585 054 ember fertőződött meg a koronavírussal, az új esetek csaknem felét az omikron variáns okozza.

koronavírus Spanyolország
Fotó: TASR / AP

Erről kedden számolt be az ország egészségügyi minisztériuma. Közölték: 24 óra alatt 49 823 fertőzést vettek nyilvántartásba. Az El País című újság szerint ez a legmagasabb napi növekedés a járvány egész ideje alatt. A hatóságok adatai szerint a 47 milliós országban eddig 88 887 beteg halt meg, az utóbbi egy napban 94.
A december 6-a és 12-e között diagnosztizált új esetek 47,2 százaléka az omikron variánshoz köthető - derült ki az egészségügyi tárca adataiból.

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart a régiók egészségügyi kérdésekért felelős vezetőivel, hogy további intézkedéseket mérlegeljen az omikron variáns keltette megbetegedések új hullámának kezelésére. A dél-európai országban tavaly december végén oltási kampány indult. A 12 évesnél idősebb spanyolok mintegy 90 százaléka már két adag vakcinát kapott.

Ennek ellenére az utóbbi időben a fertőzés aránya ismét jelentősen emelkedni kezdett. Az ország különböző régióiban a hatóságok új intézkedéseket foganatosítottak a járvány megfékezésére. A 17 autonóm tartományból mostanra 10-ben, valamint a 2 észak-afrikai autonóm városban is úgy döntöttek, hogy bizonyos nyilvános helyekre csakis védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Jellemzően az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket érinti ez a követelmény.

Az északkeleti Katalónia, az ország egyik legnépesebb régiója kedden bejelentette, hogy bírósági jóváhagyást kér az új korlátozásokra, köztük a csütörtökről péntekre virradó éjjel 1-től 6 óráig tartó kijárási tilalomra és a szórakozóhelyek bezárására.

A Kanári-szigetekre pedig belföldről is csak az utazhat be, aki oltással vagy negatív koronavírusteszttel rendelkezik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.