cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 8., 15:24

Sosem volt az elmúlt 50 év során ilyen válságban a Skót Nemzeti Párt, mint most

A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke szombaton megjelent interjújában kijelentette, hogy az elmúlt fél évszázad legnagyobb válságával néznek szembe a párt pénzügyeit érintő rendőrségi vizsgálat miatt.

Michale Russell, Skócia
Archív felvétel
Fotó: flickr.com

Mike Russell a The Herald című helyi napilapnak arról is beszélt, hogy

szerinte most nem lehet elérni a skót függetlenséget.

A rendőrség szerdán őrizetbe vette Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét, Peter Murrellt az SNP kampányfinanszírozásának ügyében folyó nyomozás keretében. Az 58 éves férfit a hatóságok tájékoztatása szerint gyanúsítottként tartották vizsgálati fogságban, de szerda este elengedték anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.

A hatóságok a függetlenségi kampányra szánt mintegy 600 ezer angol font elköltését vizsgálják. A rendőrség több mint egy napon át tartott házkutatást Sturgeonék Glasgow-ban lévő otthonában, de átkutatták az SNP edinburgh-i székházát is.

Az interjúban Russell azt mondta, hogy

az elmúlt hetek megviselték az SNP-t,

amelynek élére nemrég Humza Yousafot választották meg Sturgeon utódjául.

Kijelentette: „A párttal való félévszázados kapcsolatom során ez a legnagyobb és legteljesebb mértékű kihívást jelentő válság, amellyel valaha is szembe kellett néznünk, főként amíg kormányon voltunk”. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is elkötelezett a párt és a skót függetlenségi mozgalom mellett, amely „oly sokáig az életem hatalmas részét képezte”.

Nyilatkozatát úgy folytatta: „Nem hiszem, hogy a függetlenséget most rögtön be lehet biztosítani; összehangolt kampányra van szükségünk. Úgy gondolom, hogy ez elérhető. Elsősorban arra koncentrálok, miképpen tudunk létrehozni egy új, a függetlenséget igenlő mozgalmat, amely egymástól különböző elképzeléseknek is teret ad, de a kölcsönös bizalom légkörében dolgozik.”

Russell szólt arról, hogy széleskörűen felülvizsgálják az SNP irányítását és átláthatóságát.

Ezt ígérte Humza Yousaf is.

Pénteken kiderült, hogy az SNP pénzügyeit vizsgáló könyvelőcég lemondott, miután egy évtizeden át együttműködött a párttal. A Johnston Carmichael könyvelőcég Murrell letartóztatása előtt tájékoztatta a pártot a döntésről.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.