cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. január 21., 10:49

Sok halottja és sérültje van a Ghánában történt robbanásnak

Legalább tizenheten meghaltak és ötvenkilencen megsérültek csütörtökön egy aranybányába robbanóanyagot szállító teherautó balesete miatti detonációban Ghána nyugati részén - közölte Kojo Oppong-Nkrumah tájékoztatási miniszter.

Versenyfutás az aranyért
Egy illegális aranybánya Ghánában
Fotó: Wikipédia/ma7

A robbanás csütörtökön déltájban következett be egy, a fővárostól, Accrától mintegy 300 kilométerre nyugatra fekvő bányászváros, Bogoso közelében, Apiate kisvárosban.

Az ásványkincsekben gazdag régióban, a helyszínen készült videofelvételeken nagy kráter, kiégett házak, sok holttest és több száz méter hosszan szétszóródott törmelék látható.

Az első vizsgálatok szerint az egyik bányavállalat robbanóanyagot szállító teherautója ütközött össze  motorkerékpárral és egy harmadik járművel. A baleset helyszínéhez közeli transzformátor váltotta ki a detonációt - tudatta a tájékoztatási miniszter.

A közlemény szerint 17 ember meghalt, 59 megsérült. A sérültek közül 42 személyt egészségügyi központokban kezelnek, néhányuk válságos állapotban van - derült ki a miniszter nyilatkozatából. A térség összes kórházát mozgósították, és tervet dolgoztak ki arra, hogy a válságos állapotban lévő sérülteket a fővárosba, Accrába szállítsák.

A robbanás mintegy 500 épületet érintett, amelyek közül sokat a földdel tett egyenlővé, míg másokon repedések keletkeztek. Folynak a kutatási és mentési munkálatok esetleges túlélők után.

Újabb robbanás elkerülése érdekében a hatóságok rendőrségi és katonai szakértőkből álló csapatot vezényeltek a helyszínre. Arra kérték a lakosokat, hogy menjenek a környező falvakba, ahol iskolákat és templomokat nyitottak meg számukra, hogy ott éjszakázhassanak.

Csütörtök késő délután Nana Akufo-Addo elnök a Twitter közösségi oldalán részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak.

Ghánában gyakoriak a halálos kimenetelű bányabalesetek, de leggyakrabban kisebb, többnyire illegális bányák összeomlásával járnak. Tavaly júniusban legalább kilenc ember meghalt ilyen bányabalesetben Észak-Ghanában. Ghána Afrika második legnagyobb aranytermelője Dél-Afrika után.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.