2021. október 2., 18:12

Sok év börtönre ítélték az embercsempész polgármestert

Megduplázták a büntetését, így 13 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélték a polgármestert, akit korrupcióval és illegális bevándorlás segítésével vádoltak meg.

Súlyos ítélet
Fotó: Wikipédia
Domenico Lucano

Riace közösség volt polgármesterét, Domenico Lucanót 13 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélték illegális migrációval összefüggő bűncselekmények és korrupció miatt. A bírák az ügyész által kért 7 év és 11 hónap büntetést az ítéletben szinte megduplázták, az expolgármesternek ezen felül 500 ezer euró uniós és állami támogatást kell visszafizetnie.

Lucanót összeesküvéssel, hivatallal való visszaéléssel, csalással, zsarolással, sikkasztással, közbeszerzési csalással és az illegális bevándorlás segítésével vádolták meg.

A férfit 2017 októbere óta tartják nyilván gyanúsítottként. A nyomozók szerint súlyos szabálytalanságok derültek ki az ellene folyó vizsgálat során: például még polgármesterként több helybélit azért házasított össze illegális migránsokkal, hogy azok menedékkérelmét nehezebben tudják a hatóságok elutasítani. Volt példa arra is, hogy háromszor elutasított menedékkérőnek szerveztek házasságot olasz állampolgárral.

Lucano és társa olyan eszközrendszereket dolgozott ki, amelyek célja a nemzeti szabályozás által előírt követelmények megkerülése volt és az, hogy ezáltal minél több illegális migránst tudjanak Olaszországban tartani.

A korrupcióval, illegális pénzügyi tevékenységek felderítésével foglalkozó Guardia di Finanzia is bekapcsolódott a nyomozásba, információkat kezdtek gyűjteni egy hulladékszállítási pályázattal kapcsolatban, amelyet Lucano polgármestersége alatt írtak ki. Számos szabálytalanságot derítettek fel ebben az ügyben is. Az expolgármestert továbbá azzal is vádolják, hogy az illegális migránsok elhelyezésére költött források kezelése nem átlátható módon történt, a vizsgálóbíró szerint

„a forrásokkal széles körben visszaéltek és kirívóan felületesek voltak a szervezés, a végrehajtás során.”

A vizsgálatot a volt polgármesterrel szemben a locri ügyészség folytatta le a rendőrhatósággal közösen. 2018 októberében Lucanót őrizetbe vették illegális bevándorlás elősegítésének vádjával, majd házi őrizetbe helyezték 2019 szeptemberéig.

Az ügyész az ítélet meghozatala után azt nyilatkozta,

nincs arról szó, hogy elégedett vagyok a bíróság által meghozott döntéssel. A törvények szerinti legalacsonyabb büntetést kérte az ügyészség a férfira, a bíróság azonban úgy ítélt, hogy ennél sokkal többet érdemel. Emberileg sajnálom Lucanót, de a vád szerint bűnös."

Úgy fogalmazott a büntetés mértékét illető kritikákkal kapcsolatban: az ítélet a jognak, és nem a nyilvánosság véleményének megfelelően született meg. Lucano fellebbez az ítélet ellen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.