2023. augusztus 26., 08:16

Soha nem látott migrációs hullámot okozhat a klímaváltozás

Egy észak-afrikai országokban készült felmérés szerint az ott élő fiatalok körülbelül fele tervezi elhagyni az országát a jövőben a jobb élet reményében. A térségben a rossz gazdasági körülmények mellett az utóbbi években a víz- és élelmiszerhiány is komoly gondokat okoz, ami a következő években soha nem látott tömegeket indíthat meg az európai országok felé.

migráció
Fotó: TASR/AP

Bár a klímaváltozás hatásai Európa szerte is egyre jobban megmutatkoznak, annak negatív következményei leginkább az afrikai és közel-keleti régió országait sújtják. Tavaly csaknem kétmillió ember vált földönfutóvá az Afrika észak-keleti és keleti részét sújtó aszályok miatt, miután az egymást követő negyedik esős évszakban is jóval kevesebb eső esett a korábban megszokottnál. A máig tartósan fennálló élelmiszer és vízhiány miatt így jelenleg Etiópiában és Szomáliában több mint kétmillió ember szorul humanitárius segítségre, a folyamatosan romló életkörülményeknek köszönhetően pedig egyre többen dönthetnek úgy, hogy az európai kontinensen kezdenek új életet.

A 2015 óta fennálló folyamatos migrációs nyomás márpedig már eddig is komoly gondokat okozott az európai országoknak. A jellemzően olyan közel-keleti országokból érkező illegális bevándorlók mellett mint Afganisztán és Szíria az utóbbi években azonban a klímaváltozás hatásai miatt már az afrikai országokból érkezők száma is folyamatos emelkedik, ami várhatóan a következő években is tovább növekszik majd.

Mindezt az ezzel kapcsolatos kutatások és számadatok is megerősítik. Az olasz titkosszolgálat áprilisi jelentése szerint például körülbelül 650 ezer bevándorló vár arra Líbiában hogy átkelhessen Európába, míg a FRONTEX augusztusban közölt riportjából egyértelműen látszik, hogy csak júliusban közel 43 ezer illegális határátlépési kísérlet történt az Európai Unióba, ami 2016 márciusa óta a legnagyobb éves szintű emelkedést jelenti. A legtöbb illegális határátlépést a jellemzően afrikai bevándorlók által használt közép-mediterrán útvonalon kísérelték meg, ahol az előző évhez képest 115%-al emelkedett meg az Európai Unióban törvénytelenül bejutni kívánó bevándorlók száma.

A fél év alatt több mint 89 ezer illegális határátlépést a FRONTEX adatai szerint leginkább egyiptomi, elefántcsontparti, guineai, és líbiai bevándorlók kísérelték meg, akik jellemzően Olaszország dél- nyugati partszakaszain keresztül szerettek volna bejutni az Európai Unióba.

Frontex - illegális határátlépés
Illegális határátlépési kísérletek száma az EU-ba 2023 első félévében
Fotó:  Frontex.europa.eu

A folyamatosan romló helyzet kezelésére az utóbbi években több kísérlet is volt. A legutóbbi eredményeként az Európai Unió nemrég partnerségi megállapodást kötött Tunéziával, aminek értelmében az EU 900 millió euró értékben biztosít majd kedvező kamatozású hiteleket a tunéziai államnak, emellett pedig 105 millió eurós migrációs támogatást ad az országnak az illegális bevándorlás megfékezésére.

Ennek értelmében a tunéziai állam már a partjainál igyekszik majd megakadályozni az EU felé induló illegális bevándorlókat, valamint a határellenőrzés megerősítése mellett pénzügyi támogatást is felajánlanak majd az afrikai bevándorlóknak, ha azok hajlandóak visszatérni a hazájukba.

A baloldali NGO-k által folyamatosan támadott megállapodás – amihez hasonló kerülhet aláírásra Egyiptommal és Marokkóval is – ugyanakkor várhatóan közel sem lesz elegendő a migráció megállítására, ami a követező években így a fokozódó nyomás mellett, akár újabb útvonalakkal is kiegészülhet.

Az ENSZ becslései szerint ugyanis a klímaváltozás miatt 2030-ra a világon körülbelül 700 millió ember lesz kénytelen elhagyni a lakóhelyét, míg 2050-re akár egymilliárd ember is útra kelhet.

Az elsősorban Afrika északi és keleti részét, a Közel-Keletet, Indiát, valamint a kontinensek part menti területeit sújtó természeti katasztrófák és a tengerszint folyamatos emelkedése miatt egyre biztosabban kialakulni látszó klímamigráció így komoly problémát jelent majd a következő évtizedekben, amire jól láthatóan egyáltalán nincs tartós megoldása a fejlett világ vezetőinek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.