2021. április 22., 12:26

Sikertelen kormányalakítási tárgyalások Bulgáriában

A bulgáriai választásokon győztes Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a vele választási koalíciót alkotó Demokratikus Erők Szövetsége sikertelenül próbálta megkezdeni kormányalakítási konzultációit, mivel a Van Ilyen Nép nevű párt csütörtökön hivatalosan bejelentette, hogy nem hajlandó ez ügyben közös asztalhoz ülni velük.

Fotó: TASR
Bojko Boriszov már nem akar kormányfő lenni
A GERB a mi szemünkben a status quo alapvető szimbóluma, ezért kizárt, hogy tárgyaljunk velük az általa javasolt kormány összetételéről"

- közölte újságírók előtt Tosko Jordanov, a párt parlamenti csoportjának vezetője. Egy nappal korábban ugyancsak elutasította a konzultáció lehetőségét a Demokratikus Bulgária elvezésű párt.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök a múlt hét közepén bejelentette, hogy nem lesz kormányfő abban az esetben sem, ha a választásokon győztes pártjának (GERB) sikerülne kormányt alakítani. Boriszov később jelezte, hogy a GERB Daniel Mitov korábbi külügyminisztert jelöli miniszterelnöknek. Ez a változat is kudarcba látszik fulladni a konzultációk elmaradása miatt.

Az április 4-i parlamenti választásokat Boriszov pártja, a Demokratikus Erők Szövetségével koalícióban induló GERB nyerte meg, amely 75 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba. A Van Ilyen Nép nevű ellenzéki párt lett a második (51 képviselő), a szintén ellenzéki Szocialista Párt pedig 43 képviselővel lehet jelen a parlamentben. A voksolás eredményeként hat párt kerül be az ország törvényhozásába, ezek közül négy eleve kizárta az együttműködést az eddigi kormánypárttal.

A GERB eddig is tudta, hogy alig van esélye kabinetet alakítani, de a zsákutcába jutott mostani próbálkozása után várhatóan Rumen Radev államfőre vár, hogy új kormányalakítási megbízást adjon. Ez esetben a Van Ilyen Népre vár ez a feladat.
 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.