cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 16., 12:38

Scholz az ukrán férfiakról: csak foglalkoztatottak maradnak

Az elmúlt napokban Olaf Scholz (SPD) német kancellár először jelezte, hogy a munkavállalás elfogadása döntő lesz az ukrán menekültek Németországban maradási esélyei szempontjából.

Ukránoknak üzent
Olaf Scholz
Fotó: TASR
Ennek hátterében az áll, hogy a már Németországban dolgozó ukránok aránya rendkívül alacsony, 25 százalék körüli. Dániában háromszor magasabb (77 százalék) a dolgozók aránya”

- mutatott rá a Bild.

Kijev ugyanakkor kétségbeesetten próbálja rávenni az elmenekült katonakorú férfiakat, hogy térjenek vissza az országba, hogy megerősítsék az orosz megszállókkal szemben meggyengült védelmi frontot.

Scholz nem tett közvetlen fenyegetést, de először tette egyértelművé a keresőtevékenység és az állandó tartózkodás közötti kapcsolatot.
Németországban, aki itt jövedelemszerző munkát végez, és nem követett el bűncselekményt, nagy valószínűséggel maradhat”

- mondta a kancellár a potsdami Märkische Allgemeine Zeitung 180 olvasójával folytatott beszélgetése során. De még ennél is konkrétabban fogalmazott, amikor kijelentette:

A munkavállalás a tartózkodás biztonságát is megteremti”.

A kancellár ugyanilyen nyíltan beszélt arról, hogy az Ukrajnából származó, szociális juttatásban részesülők száma mostantól rohamosan csökkenni fog:

Fizettük az integrációs tanfolyamokat és a nyelvtanfolyamokat, és most sokukat munkára akarjuk ösztönözni."

Ötből azonban csak egy dolgozik, a többiek pedig szociális juttatásokat - a segélyek és a munkanélküli segélyek kombinációját - kapják, és egyelőre 2025 márciusáig garantált tartózkodási engedélyt kapnak.

Az uniós államok között viták folynak arról, hogy a több mint négymillió menekültet befogadó országoknak támogatniuk kellene-e Kijevet a visszatérők bevonásában, és ha igen, hogyan. Ez történhetne például úgy, hogy minden katonaköteles korú férfi menekültnek megvonják a támogatást, ahogyan azt Roderich Kiesewetter, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) védelmi szakértője szorgalmazta.

Tekintettel arra, hogy Németországban él a legtöbb menekült, és nagy részük maradni szeretne, a német álláspont döntő tényezőnek számít.

Az Európai Unió által jelenleg elismert ideiglenes védelmi keret kevesebb mint tíz hónap múlva lejár. A szövetségi belügyminisztérium 2025. március 4-ét jelölte meg a garantált tartózkodási engedély lejárati dátumaként.

Ha a háború folytatódik, akkor valószínűleg hosszabbításra kerül sor. A kérdés csak az, hogy akkor lesznek-e és kikre vonatkozóan kivételek”

- zárta a Bild.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.