2022. június 11., 15:21

Scholz: az Európai Unió azonnal kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával!

Olaf Scholz német kancellár szkopjei látogatásán felszólította szombaton az Európai Uniót, hogy azonnal kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

Olaf Scholz alkancellár
Olaf Scholz német alkancellár
Fotó: Dirk Bleicker
A két évvel ezelőtt megígért csatlakozási tárgyalásokat el kell kezdeni. Én mindenesetre keményen fogok dolgozni ezek érdekében"

- mondta Scholz, aki Dimitar Kovacsevszki észak-macedón kormányfővel tárgyalt.

A kancellár leszögezte: Németország komolyan gondolja a nyugat-balkáni országok integrációját az Európai Unióba. Fokozottan igaz ez Észak-Macedóniára, amely teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges valamennyi feltételt - tette hozzá.

Scholz méltatta azt a "politikai erőt", amely lehetővé tette, hogy az ország megegyezésre jusson nevéről Görögországgal.

Rámutatott: az ukrajnai háború miatt még nagyobb szükség van az európai összetartásra. Üdvözölte, hogy Észak-Macedónia támogatja az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Észak-Macedónia 17 éve tagjelölt. 2020 júliusában az Európai Bizottság már zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdésének, de Bulgária történelmi, nyelvi és kisebbségi jogi viták miatt blokkolja ezt.

A Nyugat-Balkán országai közül Szerbia, Montenegró és Albánia is megkapta már a tagjelölti státust, de felvételük folyamata az elmúlt években elakadt, mert sok tagország megkérdőjelezte a bővítés szükségességét.

Scholz pénteken Szerbiában és Koszovóban járt, szombaton pedig továbbutazik Szófiába, ahol Kiril Petkov bolgár kormányfővel tárgyal. A kancellár külpolitikai prioritásként kezeli a Nyugat-Balkán országainak csatlakozását a regionális feszültségek enyhítése, valamint az orosz és a kínai befolyás ellensúlyozása érdekében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.