2020. február 11., 09:40

Sabine végigszáguldott Európán: nyomában pusztulás, kioltott emberéletek!

Szlovákia egyes részein ma reggel is óriási szélviharra ébredtek az emberek. Tegnap és az előző napokban a Sabine vagy Ciara névre keresztelt orkán a vén kontinens nagy részén okozott hatalmas károkat és több ember halálát.

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: TASR

Legrosszabbul a brit szigetek jártak, ahol teljesen megvadult az időjárás. Nemcsak a szél fújt pusztító erővel, de özönvízszerű esők vájtak valóságos krátereket az utakba, víz árasztotta el az utcákat és a házakat.

Tegnap a csehekhez is „ellátogatott” Sabine, de nem volt benne köszönet. Több tízezer háztartás maradt áram nélkül, néhány kerületben pedig komoly fennakadásokat okozott.

Sajnos, nem csak anyagi károkat okozott az orkán, Lengyelországban egy anya és lánya veszett oda a szélviharban. Nálunk, a várttal ellentétben nem maradt sokáig az orkán.

Sabine a tombolását már a hétvégén megkezdte. Hétfőn az egyik lengyel síközpontban a viharos erejű szél egyszerűen lekapta a síkölcsönző tetejét, és maga alá temetett négy embert, beleértve egy gyermeket is. Egy 52 éves nő és 15 éves lánya a helyszínen életét vesztette. Egy 15 éves és 21 éves nőt pedig súlyos sérülésekkel szállítottak Zakopane kórházába.

Csehországban négy megyében aratott az orkán, és nem volt benne köszönet. Prágában a hétfői nap során fokozatosan megnyugodott az időjárási helyzet.

A legerősebb szelet, 180 km/órásat, Sněžkán mérték. 120 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az iskolák, állatkertek, városi parkok és temetők zárva tartottak.

Legalább 5 áldozat

A brit szigeteken a Ciarára keresztelt szélvihar miatt több száz repülőjáratot töröltek, és a vonatok sem indultak el. A vihar átrobogott a szigeten és több tízezer háztartást hagyott áram nélkül. A szél ereje helyenként elérte a 150 km/órás sebességet, kiterjedt árvizeket okozott, főleg Britannia északi részén. És a meteorológusok szerint még nincs vége, hatalmas esőzéseket és havazást jeleznek előre a következő három napra is.

sabine3.jpg
Fotó:  TASR/AP

Az AP hírügynökség jelentése szerint a viharos erejű szél legalább 5 áldozatot követelt Európában.

A két lengyel nőn kívül a svédországi Fegen tóba is belefulladt egy férfi, akinek a hajója felborult. Utastársa eltűnt.  A Sky News hírtévé hétfőn arról számolt be, hogy Nagy-Britanniában vasárnap egy 58 éves férfi vesztette életét azután, hogy autójára rádőlt egy fa. Hasonló eset történt Szlovéniában is, ahol szintén fa dőlt egy autóra és emiatt meghalt a benne ülő ember.

Fákat csavart ki a vihar nálunk is

Harmadfokú viharriasztás volt érvényben tegnap Szlovákia nyugati részén. A legtöbb rendőri és tűzoltósági beavatkozásra Zsolna és Kassa megyében került sor az erős szél miatt. Az esetek zömében kidőlt fák miatt kapták a riasztást.

A pozsonyi, nagyszombati és nyitra megyei tűzoltóságok állományát megerősítették és szükség esetén bevethetők voltak az önkéntes tűzoltók is.

Közép-Szlovákiában áramkiesésekkel küszködtek, de napközben a helyzet javult. A dóvali hegyi átkelőt viszont lezárták a 10 méternél hosszabb járművek előtt. Pozsonyban megelőzésképpen zárva maradtak a parkok és kertek, Nyitrán pedig a temetők. Mint ahogy arról portálunkon is beszámoltunk, a Galántai járásban  – biztonsági okokból – több iskolából előbb hazaküldték gyermekeket.

A franciák és németek is megszívták

A francia meteorológiai szolgálat már vasárnap kiadta a másodfokú riasztást az ország csaknem felére és árvízhullámokra figyelmeztetett a tengerparton. Tegnap reggel is még érvényben volt a riasztás, 130 ezer háztartás volt áram nélkül.

sabine4
Fotó:  TASR/AP

Németországban a vihar miatt leállították a távolsági forgalmat, több száz repülőjáratot töröltek. Az ország északi részén a Sabine miatt nem jártak hajók a közeli szigetekre sem.

Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.